2019. augusztus 19.,
hétfő, Huba napja

Lakásmaffia miatt került utcára a jómódú zenész

Hír TV

2019. január 16., szerda 17:27, frissítve: szerda 20:23

Durkó Péter jómódú zeneszerző volt, ma már hajléktalan. Egy mesés ajánlattal csalták lépre, de az üzletből végül nem lett semmi. Nem épült meg az a társasház, ami miatt lakásait eladta, de a csalók, még édesapja, a Kossuth-díjas zeneszerző zongorájától is megfosztották.

Durkó Péter, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző vesszőfutása néhány éve kezdődött. Megismerkedett egy nővel, aki bemutatta egy testvérpárnak. A férfiak társasházat akartak építeni Budapesten. Találtak is egy megfelelő telket, romos épülettel, de nem volt elég pénzük arra, hogy belevágjanak az építkezésbe. Ezért ajánlatot tettek a zeneszerzőnek, akinek családi örökségből négy ingatlana volt.

„Eladtam,  és szerződést írtunk, hogy egy kilenclakásos társast felhúzunk a XI. kerület Nándorfehérvári út 45. szám alatt. És ez az építkezés nem valósult meg. Tehát egy súlyos, több mint százmilliós értékű, anyagi veszteséget okozó szerződésszegés következett be” – mondta a zeneszerző.

A kapcsolat pedig egyre inkább teherré vált. Üzlettársai Durkót nem engedték haza, hanem a család, különböző fővárosi lakásaiban tartották.

„Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy eltelik egy éjszaka, miért alszom ott, hogyan, meg miképpen. És a történet dióhéjban annyi, hogy megszabadítottak négy különböző értékű ingatlanomtól, jelentős mennyiségű ingóságomtól, beleértve Kossuth-díjas édesapám Durkó Zsolt zongorájától is, és azon kívül az önrendelkezési jogomban korlátozva voltam” – tette hozzá.

Több diplomás emberekből is lehet áldozat – mondta a Riasztásnak az a kriminológus mondja, aki munkatársaival évekig kutatta a lakásmaffiát. Póczik Szilveszter szerint a lakásmaffia az ezredforduló környékén élte virágkorát, aminek a törvények szigorítása, a gazdasági világválság és a devizahitelek csapdája vetett véget. Mivel az ingatlanpiacon ma már újból milliók és tízmilliók forognak, a csalók is visszatértek.

Az emberek többsége pedig analfabéta az ingatlanpiacon, ahol gátlástalan hiénák vadásznak a hiszékeny áldozatokra.

„A mai világban inkább az a jellemző, hogy a vevőket próbálják becsapni és a vevőktől próbálnak olyan módon pénzt kicsikarni, amire az adott emberek nem jogosultak. Tehát például bérlőként próbálnak eladni egy-egy ingatlant. Vagy olyan foglalót kérnek, aminek a beszedésére nem jogosultak” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Durkó Péter még jól járt, hogy a végén szabadon távozhatott, mert másokat a lakásmaffia sosem enged el.

„Azok az emberek, akik károsulttá váltak, elvesztették az ingatlanukat, azok nagyon-nagyon gyakran házi rabszolgaság áldozatává, vagy emberkereskedelem áldozatává is válnak” – tette hozzá Póczik Szilveszter.

A zeneszerző a rendőrséghez fordult. Most a hatóságoktól várja, hogy visszaszerezzék családi örökségét.

Tekintse meg a teljes műsort: