2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Különleges termet kaptak a pécsi egyetemisták

Különleges egyetemtörténeti tantermet adtak át a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. A berendezés a középkort idézi, hasonló tantermet Európában csak a Bolognai Egyetemen lehet látni.

  • Különleges termet kaptak a pécsi egyetemisták

Az egyedülálló középkori tanteremet azért alakították ki, hogy a diákok, oktatók és látogatók megérezzék, milyen volt abban az időben egyetemi hallgatónak, tanárnak lenni.

Nagyon jó lehetőségnek tartom, hogy egy ilyen terem kialakításra került. Úgy gondolom, hogy méltó ahhoz, hogy a hagyományainkat tiszteljük és a hallgatók is lássák azt, hogy a 650. évforduló mennyire nagy dolog, és a XXI. században is akár órák tapasztalatával találkozzanak a múlttal és a jelennel együtt - mondta egy hallgató, Földesi Petra.

A faburkolatok mögött azonban észrevétlenül jelen van a modern kor valamennyi vívmánya. A laptopok, tabletek számára van csatlakozási lehetőség és vezeték nélküli internet elérhetőség

A fontosságát nyilván a hagyományaink adják. Hiszen több mint 650 éve megindult a jogászképzés. Másrészt pedig az, hogy szeretnénk egy olyan kuriózumot is biztosítani a korszerű infrastrukturális kereteink között, amely talán egy újabb emblematikus jele lehet a pécsi jogi képzésnek - mondta a PTE Állam és Jogtudományi Kar dékánja, Fábián Adrián.

A teremben korabeli tárgyak is megtalálhatók, így például egy 1577-es egyetemi tankönyv eredeti hallgatói bejegyzésekkel, a román kori Székesegyházból származó kőfaragványok, és egy Pécsen vert ezüstdénár. Két ablak pedig azt ábrázolja milyen volt a város abban a korban

Szerettem volna megmutatni, hogy az egyetemek között a Pécsi Egyetemnek előkelő helye van, és ez egy jó alkalom arra, hogy az idejövő vendégekkel kipróbáltassuk azt az időutazást, hogy milyen volt 650 évvel ezelőtt egy egyetemi tanteremben ülni - mondta Korinek László, professzor, ötletgazda.

A 20 millió forintból készült tanterem elsősorban a jogász hallgatók képzését szolgálja, de nyitva áll a campus már karain tanulók, illetve a városba látogatók számra is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Így riogat Pikó András + videó

Így riogat Pikó András + videó

A VIII. kerületi baloldali polgármester valótlanságokat állít az Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésével kapcsolatban - mondta a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté kiemelte: Pikó András a 2019-es kampányát is hazugságokra alapozta, ezt ismételné meg idén is.
Emlékük legyen áldott + videó

Emlékük legyen áldott + videó

A Parlamentben is megemlékeztek a holokauszt magyarországi áldozatairól. 1944-ben ezen a napon, április 16.-án kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása. A Mazsihisz elnöke emlékeztetett, a zsidókat ma Izraelben érő véres támadások után ismét magasra csapott az antiszemitizmus lángja a világban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!