2021. május 9.,
vasárnap, Gergely napja

Köves Slomó: Nem Magyarországon terjed az antiszemitizmus

Magyar Nemzet

2020. augusztus 25., kedd 20:00

Különösen furcsa, hogy egy német politikus bírálja Magyarországot, hiszen Németországban 2019-ben 1824 antiszemita cselekmény volt, míg Magyarországon összesen 35 – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kedden a magyar közszolgálati rádióban. A rabbi ezzel Michael Roth német uniós miniszternek egy interjúban tett kijelentésére reagált, amelyben antiszemitizmussal vádolta Magyarországot.

 

Lehet az antiszemitizmust politikai bunkósbotként használni, de ez azok számára jelentős, akik célpontok. Ebből a szempontból Magyarország különösen biztonságos helynek tekinthető – jelentette ki Köves Slomó rabbi a magyar közszolgálati Kossuth Rádió kedd reggeli adásában.

„Különösen furcsa, hogy egy német politikus bírálja Magyarországot, hiszen Németországban 2019-ban 1824 antiszemita cselekmény volt, míg hazánkban összesen harmincöt” – fogalmazott az EMIH vezetője.

Köves Slomó szerint különösen aggasztó, hogy míg Magyarországon stagnálnak ezek az adatok, addig Németországban évről évre növekszik a számuk.

„Fontos lenne, ha a politikusok is komolyabban vennék ezt a kérdést és nem kiüresedett politikai bunkósbotként használnák” – fogalmazott a főrabbi.

Az EMIH vezetője ezzel Michael Roth német szociáldemokrata politikus, uniós ügyekért felelős miniszter kijelentésére reagált, aki antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot.

„A Magyarország ellen indított 7-es cikkely szerinti eljárás egyik szempontja a hatalmas antiszemitizmus volt az országban” – fogalmazott Roth egy német hírportálnak adott interjúban.

Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van – szögezte le Roth szavaira reagálva Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi Facebook-posztjában. „A zsidó honfitársainknak nem kell félniük, kulturális fesztiváljaikon nincs szükség állig felfegyverzett katonákra, a zsinagógákat és a temetőket állami finanszírozással építettük újjá és büszke házigazdái voltunk tavaly az Európai Maccabi Játékoknak” – fogalmazott Szijjártó Péter. A miniszter arra kérte a német politikust, hogy fejezze be a magyar emberek méltatlan támadását. A külügyminiszter hétfőre hivatalába kérette Németország budapesti nagykövetét is, hogy figyelmeztesse Michael Roth kijelentéseinek alaptalanságára.

 

Németországban 2019-ben 1824 antiszemita jellegű bűncselekmény történt, ezek a fenyegetéstől a könnyű testi sértésen át egészen a gyilkosságig terjednek. A legutóbbi ilyen, országos felháborodást kiváltó cselekmény 2019. október 9-én, a zsidó jom-kippúr ünnepén történt a kelet-németországi Halléban. A 28 éves Stephan Balliet lőfegyverekkel és saját készítésű robbanóeszközökkel felszerelve, autójával megállt a kelet-németországi Halle zsinagógája előtt, majd megpróbált bejutni az imaházba. A zsinagógában 52 ember tartózkodott egy istentiszteleten. Miután a támadó nem tudott bejutni a zsinagógába, lelőtt egy arra járó 40 éves nőt az utcán, majd kocsijával továbbhajtott egy közeli török étkezdébe, ahol megsebesített egy 20 éves férfit.

A 28 éves neonáci férfi pere július 21-én kezdődött a magdeburgi tartományi bíróságon. Balliet-t 13-rendbeli bűncselekménnyel, köztük emberöléssel, emberölési kísérlettel, valamint súlyos testi sértéssel vádolják, és a német törvények szerint akár életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

Magyar Nemzet