2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

A Sakál, a Patkány, a Kádár és a Laci

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Kövér László: A bírói függetlenség nem abszolút és öncélú

Meg kell védeni a cselekvőképes államot, mint a közös jövő biztosítékát - mondta az Országgyűlés elnöke a Kúria ünnepi konferenciáján a Parlamentben. Kövér László hangsúlyozta, a bírói hatalom nem független az államtól, hiszen része annak. A Kúria a bírói függetlenséget garantáló törvény 150 évvel ezelőtti elfogadására emlékezett.

  • Kövér László: A bírói függetlenség nem abszolút és öncélú

150 évvel ezelőtt fogadta el a magyar országgyűlés azt a törvényt, amely a bíróságok alkotmánya lett. A jogszabály a bírói függetlenséget garantálta. Ennek emlékére tartott ünnepi ülést a Kúria az Országházban.

"Magyarországon a bírói függetlenség 99 százalékos, 100 százalékot csak azért nem mondok, mert ilyet nem illik feltételezni. Ez azt jelenti, hogy nincs ma Magyarországon olyan személy, aki megtehetné azt, hogy odamegy egy konkrét ügyet tárgyaló bíróhoz és megmondja neki, hogy ilyen és ilyen döntést várok" - mondta Darák Péter a Kúria elnöke.  

A bírói hatalom nem lehet független az államtól, annak nem külső tartozéka - erről az Országgyűlés elnöke beszélt. Kövér László úgy fogalmazott, a bíróság az igazság és a jog szolgálatáért létezik.

"A bírói hatalom részesei felelősek a nemzet, a közösségek előtt, amely felelősséget éppen az elmozdíthatatlanságuk emel mindenki másé fölé. Nincs veszélyesebb döntés egy államra nézve, mint egy megmásíthatatlan rossz ítélet, és nincs veszélyesebb ellensége egy társadalomnak, mint egy alkalmatlan bíró. De éppen ez a felelősség teszi a bírói hivatást magasztossá."

A házelnök hozzátette, ma az európai politikában a globalizmus nevében a demokratikus nemzeti államok felszámolása a cél. Hangsúlyozta, ezért meg kell védeni a cselekvőképes államot, mint a jövő biztosítékát.

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Mutatjuk, mit érdemes tudni a Tisza Pártot behálózó csalás-sorozatról

Mutatjuk, mit érdemes tudni a Tisza Pártot behálózó csalás-sorozatról

Néhány héttel ezelőtt robbant a hír, hogy a magát korrupcióellenes harcosként bemutató, a közélet megtisztulását hirdető Magyar Péter egyik legközvetlenebb bizalmasáról, gazdasági vezetőjéről, S. Máriáról kiderült, hogy egy 1200 embert megkárosító csalássorozatban való részvételéért több év szabadságvesztésre ítélte a bíróság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!