2023. 03. 30. Csütörtök Zalán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Belföld

Kövér László: A 2022-es esztendő a nemzetpolitikában a cselekvő nemzet éve

Kövér László, házelnökkel beszélgetett M.Dobos Marianne a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából.

  • Kövér László: A 2022-es esztendő a nemzetpolitikában a cselekvő nemzet éve

Most, hogy a szomszédban háború van, mennyire bővítette ki az összetartozás érzését az elmúlt pár hónap - tette fel a kérdést M.Dobos Marianne

A 2022-es esztendőt a cselekvő nemzet évének hirdették meg és azokat a szálakat szerették volna erősebben összekötni a nemzetrészek között, melyek a covid során  meggyengültek - mondta az országgyűlés elnöke.

A cselekvő nemzet éve a háború árnyékában átértékelődött - folytatta - és egy olyan nemzetet láthatunk, mely a covid után egy emberként vett részt a háborúból menekülő emberekért segítésében, de ez nem csak a magyarországi, hanem délvidéki, erdélyi nemzeti közösségeinket is ez jellemzi – mondta Kövér László.

Az ellenzék a kormányt támadja az ukrajnai helyzettel, a menekültekkel kapcsolatban

A nemzeti összetartozásnak láthatóan az ellenzék nem akar része lenni, vannak időszakok, amikor azt gondoltuk ez a múlt része, de újra és újra látszik, hogy nem tudja megtagadni saját magát a magyar baloldal, ez gyakorlatilag a történelmi öröksége és újra és újra előjönnek azok az internacionalista reflexek, hogy a saját nemzetük ellen forduljanak - mondta.
Kövér László azonban nem tulajdonít ezen kritikáknak különösebb jelentőséget, hiszen  szemmel látható, hogy mennyi mindent tesznek az ukrajnai menekültek megsegítésének érdekében.

Nemzeti kisebbségek jogai egy állandó kérdés, meddig lehet félretenni ezt, kérdezte M.Dobos Marianne utalva ezzel az például az ukrán nyelvtörvényre.

Lelkikben szinte tilos mindezt félretennünk, de politikailag muszáj, hiszen nem ennek van most itt az ideje, hiszen jelenleg süket fülekre találnánk fejtette ki véleményét Kövér László. 

Ukrán elnök bírálja Magyarországot, kell-e esetleges retorziótól tartani a Kárpátalján élőknek?

Az elnök megnyilvánulásait a világ is időnként furcsán kezeli -  Kövér László nem emlékszik rá, hogy segítségre szoruló ország vezetője bárkivel szemben megengedett volna hasonló hangot, mint például Magyarországgal vagy Németországgal szemben. A házelnök úgy vélekedik, hogy a magánéletben és a politikában is az, aki segítségre szorul kérni szokott, akár konok módon, de sosem fenyegetőzni, azt az ellenségeivel szemben szokott az ember. 

Ami a magyarság jövőjét illeti ott van ok az aggodalomra mondta, hiszen eddig is a legsanyarúbb körülmények között élő közösség volt az a kárpátaljai, de átmentet kisebbségi jogoknak köszönhetően képes volt kultúráját megtartani, az ottani emberek máshol is kereshették volna a boldogulást, de arányait tekintve ezt kevesen tették meg az évek alatt. A háború és következményei felforgatják most az életüket, lehet nem is tudnak visszatérni szülőföldjükre, a másik kérdés, hogy egy háború fel szokta forgatni a jogállami viszonyokat, fegyverek ezrei kerültek civilek kezében, amik megmaradnak ellenőrizhetetlen kezekben, tehát lesz egy biztonsági kihívás is, ez természetesen nem speciálisan Kárpátalját érinti a, de erre fel kell hívni a figyelmet, nehogy nyomást gyakorolhassanak az ott élő közösségünket - vélekedett Kövér László.

A teljes beszélgetés:

 

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Szegedet is bevette a DK

Szegedet is bevette a DK

Botka Lászlót támogatják Gyurcsány Ferencék. A Demokratikus Koalíció ezt Szegeden, az MSZP egykori fellegvárában jelentette be. A lépés annak fényében különösen érdekes, hogy köztudott: Botka és Gyurcsány viszonya legendásan rossz.
Második világháborús légibombát találtak Komáromban

Második világháborús légibombát találtak Komáromban

Második világháborús légibombát találtak közműépítés közben Komáromban csütörtök délben, a hatástalanítás idejére kétszáz méter sugarú körben lezárják a területet - tájékoztatta a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!