2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Párizs szeme - Brassai Gilbert 03:00

Belföld

Kövér: Illúziót vesztettünk, de tapasztalatokat szereztünk

Csak történelmi távlatokban lehet megítélni pontosan a rendszerváltás történetét – az Országgyűlés elnöke szerint. Kövér László az első szabad választások időszakát bemutató veszprémi kiállításon azt mondta: a tárlat segít felidézni, hogy honnan indult az ország 25 évvel ezelőtt. Hozzátette: az elmúlt időszakban sok illúziót elveszítettünk, de rengeteg tapasztalatot nyertünk a demokráciáról.

A rendszerváltás korának lakásbelsőjét is berendezték a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. De az első szabad választások plakátjait, a taxisblokádot és az akkori vegyesboltot is megmintázták, és a veszprémi Lenin-szobor végleges eltávolításának is emléket állítottak a kurátorok. „Rengeteg fényképet, archív felvételt kerestünk meg ahhoz, hogy egy kicsit rekonstruáljuk ezt az időpillanatot, az 1989–90-es éveket, a rendszerváltás időszakát Magyarországon” – mondta Molnár Jenő történész.

A kiállítás megnyitóján Kövér László úgy fogalmazott, a tárlat segít felidézni, honnan indult az ország és hol tart most, mert enélkül könnyen elveszíthető a cél. „Bizonyára nagyon sokan az idősebb generációból még olyan nosztalgiával mesélnek a régi szép időkről, ami talán félrevezető, ha csak arról tesznek említést, hogy a létbiztonság milyen volt a mostanihoz képest, de ehhez jó hozzátenni azt is, miben volt korlátozott akkor a szabadságunk” – fogalmazott Kövér László.

„1989-ben elkezdődött valami, ami a szabadság élményét adta” – ezt már Hegedűs Tamás, az Antall-kormány címzetes államtitkára mondta a kiállítás megnyitóján: „Fiatalok voltunk, tele hittel, ideákkal, illúziókkal. Hittük azt, hogy lesz itt egy változás, és akkor jobb lesz, szabadabbak leszünk, és a legnagyobb, ami bennünk égett, az a szabadság iránti vágy volt” – mondta Hegedűs Tamás.


A kiállítás 2015 júniusáig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

Nemzeti csapatunk nyerni megy Izlandra

A magyar férfi kosárlabda-válogatott Reykjavíkban vívja első Eb-selejtezőjét, majd három nappal később hazai pályán fogadja az olasz együttest.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!