2023. 03. 25. Szombat Irén, Irisz napja
Jelenleg a TV-ben:

Pajtakult

Következik:

Poltikai hobbista 04:00

Belföld

Kövér: A SZORAKÉSZ cselekvő példát nyújt hitből, hazaszeretetből és emberi méltóságból

A harminc esztendeje alapított SZORAKÉSZ élteti a nemzet emlékezetét, s cselekvő példát nyújt hitből, hazaszeretetből és emberi méltóságból - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke pénteken, Siófokon, a megalakulásának 30. évfordulóját ünneplő Szovjetunióban volt magyar politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete országos találkozóján.

  • Kövér: A SZORAKÉSZ cselekvő példát nyújt hitből, hazaszeretetből és emberi méltóságból

Kövér László a szervezetet 1990-ben megalapító Menczer Gusztávra emlékezve kiemelte, hogy a néhai elnök megmutatta, mi a titka a Gulág túlélésének: a hit.

"Az emberként élhető jövőnek a 21. században is ez a titka, a hit Istenben és abban, hogy azért adott hazát és családot nekünk, hogy megőrizzük"

- fogalmazott. Hozzátette: a jövőben is minden egyéni és közösségi önvédelmet erre kell alapozni.

A házelnök beszédében rámutatott: az önvédelemre szükség van ma is, hiszen bár harminc éve abban reménykedtek, hogy a kommunizmus - mint a történelem egyik legvéresebb fejezete - végleg lezárul, de Európától az Egyesült Államokig "a szellemi és fizikai erőszakban megnyilvánuló egyeduralmi törekvések" ismét jelen vannak.

Kövér László megjegyezte:

az elődök már megtanulták, hogy "a kommunista uralom lényege a dühödt keresztényellenesség, a buzgó internacionalizmussal párosuló heves nemzetgyűlölet, a tudatos közösségrombolással egyidejű mesterséges tömegképzés és a hazug emberbarát jelszavak mögött az emberek kíméletlen gazdasági kifosztása".

Nem a mai az első magyar nemzedék, amelyiknek a totális hatalomszerzési törekvésekkel szembe kellett néznie, de ez lehet az első, amely eredményesen szembeszáll azzal, s a következő nemzedéket megmentheti "azon változó nevű, de változatlan tartalmú, istentelen és embertelen uralom visszatérésétől, amelyet a 20. században kommunizmus név alatt ismertünk meg" - fűzte hozzá.

Az Országgyűlés elnöke szerint csupán

annyi a különbség a 20. és a 21. századi törekvések között, hogy az ígért földi mennyországot ma nem kommunizmusnak, hanem nyílt társadalomnak nevezik, ahol szét akarják zilálni a családi, a nemzeti és a keresztény vallási közösségeket, valamint a nemzeti államokat, a keresztény egyházakat és az egy férfi és egy nő szeretetközösségén alapuló családokat, amelyek lelki, szellemi és fizikai védelmet nyújthatnak az egyénnek.

Menczer Erzsébet a SZORAKÉSZ elnöke édesapjáról, Menczer Gusztávról azt mondta:

identitástudatot adott, amit ma is továbbvisznek. Társaival utat mutattak számukra és elkezdték megismertetni az országgal a magyar történelem legsötétebb korszakát, amely több százezer magyar ember halálához vezetett.

A jövővel kapcsolatban megjegyezte: az a dolguk, hogy tovább emlékezzenek és emlékeztessenek, mert emlékezés nélkül nincs jövő.

Szakály Sándor a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója úgy vélte, sohasem fogja a néhai Szovjetunió akár csak egy szóbeli kárpótlással sem megkövetni a túlélőket és azok családtagjait, akik már nem élnek. A szervezet munkáját nagyra értékelte, mert egyrészt küzd a kárpótlásért, másrészt folyamatosan emlékezteti az utókort az akkori rémtettekre.

Máthé Áron a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese szerint a szervezetnek még legalább harminc évet kell dolgoznia azért, hogy a Gulág ne ismétlődhessen meg és tudatosuljon mindenkiben, hogy a kommunizmus legalább olyan rossz, mint a nácizmus.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Macron és Ursula von der Leyen Kínába utazik

Emmanuel Macron és Ursula von der Leyen áprilisban Pekingbe utazik, hogy tárgyaljanak a kínai elnökkel. A francia elnök a kétnapos brüsszeli csúcs után tartott sajtótájékoztatóján kifejtette: látogatásuk célja, hogy nyomást gyakoroljanak Hszi Csin-Pingre, hogy rávegye az orosz elnököt a háború lezárására.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A legfontosabb a legkiszolgáltatottabbak védelme

A legfontosabb a legkiszolgáltatottabbak védelme

A legfontosabb a legkiszolgáltatottabbak védelme – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence. Az államtitkár hozzátette: éppen ezért a gyermekvédelmi törvényt több ponton is kiegészítik, hogy még szélesebb körű legyen a gyermekek védelme. A törvény szigorításáról várhatóan nyárig dönt a kormány.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!