2021. március 8.,
hétfő, Zoltán napja

Kovács Zoltán: A sváb kitelepítés a nemzet pótolhatatlan vesztesége

MTI

2021. január 19., kedd 08:54

A sváb kitelepítés az egész nemzet pótolhatatlan vesztesége - írta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Facebookon a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapján.

Kovács Zoltán a bejegyzésében emlékeztetett, 75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el Budaörsről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német "honfitársainkat" szállította el az ország területéről.

Hozzátette, amikor az első marhavagonok elindultak Németországba, a magyarországi németek kitűzték a vagonokra a magyar zászlót, amire azt írták: "Isten veled, Hazánk!"

"Ahogy pár évvel ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a diktatúrában is a haza az egyetlen, ami nem árulhat el - azt csak ember teheti" - hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, csupán egy nap alatt ezer embert vittek el. Amit akkor hivatalosan csak kitelepítésnek hívtak, valójában sokkal több és kegyetlenebb volt annál. A feketelistára került hazai németség mintegy felét, csaknem 500 000 embert fosztottak meg magyar állampolgárságától, ingóságaitól, ingatlan vagyonától - idézte fel Kovács Zoltán.

A történelem szégyene, hogy német honfitársainkat a kollektív bűnösség elve alapján deportálták marhavagonokban Magyarországról. Emlékezzünk ma rájuk: az ártatlan áldozatokra, az embertelen szenvedést átélőkre, mindazokra, akiket akkor megfosztottak hazájuktól! - írta Kovács Zoltán.

Kép: Kovács Zoltán Facebook-oldala

❗️ 75 évvel ezelőtt ezen a napon indult el Budaörsről az első vonatszerelvény, amely az elüldözött német honfitársainkat...

Közzétette: Kovács Zoltán – 2021. január 18., hétfő

MTI

x
Rendkívüli hír