2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Kovács Árpád: Rendben vannak a magyar gazdaság fundamentumai

A magyar gazdaság képes saját erőből növekedni, a tavalyi majdnem 5 százalékos gazdasági növekedés után a következő években is uniós átlag felett nőhet a magyar gazdaság - jelentette ki Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács (KT) elnöke az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. A közgazdász szerint nincs veszélyben a jóléti program, azonban már most fel kel készülni egy esetleges válságra.

  • Kovács Árpád: Rendben vannak a magyar gazdaság fundamentumai

A magyar gazdaság potenciális növekedési képessége a kiváló 2018-as esztendő után 3 százalék körül van, ehhez jön még a kedvező nemzetgazdasági környezet, amellyel együttesen 5 százalék körül teljesít a magyar gazdaság – reagált Kovács Árpád Velkovics Vilmos kérdésére. Ha ezek kicsit negatívak, akkor is körülbelül 4 százaléknál tartunk, és ha semmi hátszél nincsen, akkor is 3 százalék környékén vagyunk – jegyezte meg a KT-elnök.

Rendben vannak a magyar gazdaság fundamentumai, visszatért a saját erő. Jelenleg a növekedés és az egyensúly paradigmája zajlik. Teljesen más állapot van a magyar gazdaságban, mint a 2008-as hitelválság idején - fejtette ki. Egy kisebb gazdasági válság esetén sincs veszélyben az a jóléti program és az a társadalmi program, amely előrehalad - tette hozzá.

Az idei év kapcsán úgy fogalmazott: teljesíthető a 4 százalék körüli növekedés. Az összes – magyar és nemzetközi – gazdasági elemzés ezt a számot célozza meg. A beruházási pálya is jelentős növekedést mutat – magyarázta. Egységes a vélemény arról, hogy a 2019-es év biztonságosan teljesíthető. Nagyon jó bázist ad a tavalyi esztendő és jól indult az idei év is az adóbevételek szempontjából és az állam tevékenysége szempontjából, illetve van betervezve tartalék a gazdaságba.

Úgy tűnik, rendben lesz 2019, de a verdiktet majd a költségvetésénél mondják ki. 2020 vonatkozásában a nemzetközi hangulat azt mondja, 3-4 százalék közeli szintet tud majd hozni. A 2020 utáni időszak bizonytalanabb, erre föl kell készülni - fejtette ki. Úgy fogalmazott: Most vagyunk abban a helyzetben, hogy esőkabátot vegyünk, adott esetben begomboljuk az ingnyakat is és fölkészüljünk arra, hogy nem mindig minden úgy alakul, ahogyan szeretnénk.

A kockázatok nem magyar gazdaságból származnak, hanem elsősorban külső tényezőkből. Idesorolta a Brexitet, megemlítette a kínai viszonyt és a német gazdaságot is.

Teljes beszélgetés:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!