2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Belföld

Gulyás Gergely: Május 4-től a védekezés átlép a második szakaszba

A védekezés első szakaszának végére ért Magyarország, melynek legfontosabb teendője az egészségügyi rendszer felkészítése volt, május 4-től a második szakasz veszi kezdetét.

  • Gulyás Gergely: Május 4-től a védekezés átlép a második szakaszba

A miniszter elmondta a kormány megtárgyalta az elmúlt 50 nap tanulságait és az ebből következő teendőket. Hozzátette a védekezés első szakaszának végére ért Magyarország, melynek legfontosabb teendője az egészségügyi rendszer felkészítése volt.

„Arra kell felkészülnünk, hogy amíg vakcina nincs, addig a vírus hosszabb távon is velünk lesz”- mondta.

Gulyás Gergely hozzátette azt is, hogy ezért volt szükség arra, hogy az egészségügyi rendszerben olyan ellátókapacitást hozzanak létre, mely a tömeges megbetegedések szakaszában elegendő lehet és ami garantálja azt, hogy nem áll elő olyan helyzet Magyarországon, mint ami több országban is előfordult, tehát, hogy az egészségügy felkészületlensége miatt emberéletek között kellett választani.

„Magyarországon ma azt tudjuk mondani, hogy 50 nap megfeszített munkájának köszönhetően, amely szólt a beszerzésekről, az egészségügy felkészítéséről, a kórház építéséről, abban a helyzetben vagyunk, hogy az egészségügy akár tömeges megbetegedések kezelésére is felkészült. A járványt sikerült lelassítani, azt mondhatjuk, hogy a számok Magyarországon kifejezetten kedvezőek Európai összehasonlításban, vagy a világ más országaival összehasonlítva is viszonylag alacsonyan maradt a fertőzöttek száma”

-        fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elmondta, a kormány arról döntött, hogy szigorú menetben a fertőzés területi különbségeire is tekintettel az élet újraindítható Magyarországon.

Két szabály azonban változatlan:

  • a leginkább veszélyeztetettek, az idősek biztonsága garantált legyen
  • a területi különbségek figyelemmel tartása. Hozzátette, az aktív fertőzöttek nagy számban Budapesten és Pest megyében vannak, azonban a halálesetek 70%-a a fővárosban történt.

Éppen ezért Budapesten és Pest megye egyes járásaiban a szigorú intézkedések továbbra is indokoltnak tartják fenntartani. Kijelentette, a kórházakból ki jövő és be menő betegeket kötelezően kell tesztelni, úgy ahogy az idősotthonok valamennyi dolgozóját is kötelezően teszt alá kell vetni.

Május 4-től a védekezés átlép a második szakaszba - jelentette ki Gulyás Gergely.

Kihangsúlyozta az időseket továbbra is arra kérik, hogy csak nagyon fontos esetben hagyják el otthonaikat és a 9-12 óráig terjedő idősávban járjanak vásárolni.

Gulyás Gergely közölte fontos, hogy a száját kötelezően mindenki takarja el a tömegközlekedésen és a boltokban, valamint a 1,5 méteres távolságot mindenki tartsa be.

Magyarországon augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.

Vidéken a kijárási korlátozást a kormány feloldja, az eddigieknél lazább szabályokat viszont mindenkitől kérik, tartsák tiszteletben.

Május 4-től engedélyezett lesz az éttermek, szállodák, kávézók kerthelyiségben és teraszon való nyitvatartása a védőtávolság betartásával, az üzletek pedig időkorlát nélkül tarthatnak nyitva, amellett, hogy a 9-12 óra közötti idősávot kizárólag az idősek számára kell fenntartaniuk.

Strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok is kinyithatnak. Szolgáltatások pedig korlátozások nélkül nyújthatóak. A profi, amatőr és tömegsportban pedig engedélyezett az edzés és a zártkörű sportesemények megtartása, látogatása. Esküvő, temetés, istentisztelet, szent mise a korábbi szabályok szerint, a védőtávolság megtartásával megtarthatóak. Valamint a magányegészségügyben is feloldásra fognak kerülni a korlátozások.

Elmondta, a korlátozások feloldása azért is fontos, mert a magánegészségügy hozzá tud járulni a közegészségügy tehermentesítéséhez. Hozzátette: a közegészségügyi korlátozásokat négy lépésben, különböző időpontokban oldják fel különböző szakrendelésekre vonatkozóan.

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy hétfőtől több adatot közölnek: a megbetegedésekre és halálozásokra vonatkozó adatokat külön ismertetik Budapestre és azokra a Pest megyei járásokra nézve, ahol fennmaradnak a kijárási korlátozások.

Hétfőtől az adatközlés is változik, ami azt jelenti, hogy a megbetegedésekre és a halálozásokra vonatkozó adatok külön közlésre kerülnek Budapestre, illetve azokra a járásokra vonatkoztatva, ahol a kijárási korlátozás megmarad.

Az érettségikkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar oktatási rendszer, a jelenlegi nehéz helyzetben, a nehéz helyzethez felállított szabályokhoz mérten felkészült az érettségik lebonyolítására. Hozzátette, a diákoknak csak kevesebb, mint 3%-a döntött úgy, hogy szeptemberben szeretne érettségizni.

Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének bocsánatkérését várja Magyarország, miután az Európai Bizottság az uniós szabályokkal összhangban állónak találta a magyar pandémiás intézkedéseket - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy Vera Jurova uniós biztos szerdán ismét egyértelművé tette a pandémiás helyzettel kapcsolatos magyar intézkedések összhangban állnak az EU jogszabályaival, kötelező előírásaival és szerződéseivel.

A miniszter aggasztónak nevezte, hogy a Fidesz európai pártcsaládjában, az EPP-ben is voltak olyanok, akik hangulatot keltettek Magyarországgal szemben, különösen szomorú, hogy az EPP elnöke is ebbe a körbe tartozott. Szólt arról is, megalapozatlan és kifejezetten szégyenteljes volt az a magatartás, hogy a magyar baloldal képviselői, "a Demokratikus Koalíciótól a Jobbikig" Brüsszelbe rohangáltak, hogy saját országukat feljelentsék.

Közigazgatási egyszerűsítésekről döntött a kormány: az engedély alapján gyakorolható tevékenységek - egyes kivételekkel - mostantól bejelentés után gyakorolhatóak lesznek - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely ismertetése szerint, ha valaki bejelenti egy tevékenység megkezdését és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni. Hozzátette: mintegy két tucat ügycsoport továbbra is engedélyköteles; a részletszabályok hamarosan megismerhetőek lesznek. Elmondta, remélik, hogy az egyszerűsítéssel a koronavírus-járvány időszakában kevesebb lesz a személyes kapcsolattartás, illetve csökken a vállalkozások adminisztrációs terhe.

Gulyás Gergely: Megalapozatlan az ellenzék hisztériakeltése

Hír TV - MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!