2021. június 19.,
szombat, Gyárfás napja

Gulyás Gergely: El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, fenn kell tartani a mostani szabályokat

Hír TV

2021. január 28., csütörtök 09:44

A mostani, jelenlegi szabályok március elsejéig maradnak hatályban - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. Ehhez kérni fogják az Országgyűlést, hogy további 90 napra hosszabbítsa meg a rendkívüli jogrendet. Gulyás Gergely emlékeztetett: a novemberben bevezetett intézkedésekkel sikerült megfékezni a járvány terjedését, de ahhoz, hogy elkerüljük a harmadik hullámot, fenn kell tartani a mostani szabályokat.

A legfrissebb adatok szerint 1569 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 363 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 291 főre emelkedett.

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 249 003 fő, az aktív fertőzöttek száma 102 156 főre csökkent. 3669 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 161 215 fő kapott oltást, közülük 26 293 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása napokon belül lezárul, mától az idősotthonokra összpontosulnak az oltások. Az a cél, hogy a következő napokban minden idősotthonba és bentlakásos szociális intézménybe eljussanak az oltócsapatok.

A kormány döntéseit a védelmi intézkedésekről a mai Kormányinfón ismertetik.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője azt mondta, hogy a novemberben hatályba lépett intézkedésekkel sikerült kordában tartani a járvány terjedését. Az európai szabályok sok esetben szigorúbbak, mint a magyar.

El akarjuk kerülni a harmadik hullámot, de ezért fenn kell tartani a mostani szabályokat.

A mostani, jelenlegi szabályok március elsejéig maradnak hatályban.

Két esetben van lehetőség az enyhítésre, ha mérséklődik a járvány terjedése, ha kellős zámban áll rendelkezésre vakcina. 

Az unióból érkező vakcinák száma nagyon kevés 

- tette hozzá a tárcavezető.

Gulyás Gergely elmondta, hogy Izraelben sikerült a lakosság közel 50 szzázalékát beoltani, míg az uniós országokban csupán 2 százalékos az átoltottság.

Más vakcinákra is szükség van, hogy a 70 százalékos arányt sikerüljön elérni

- tette hozzá.

Szólt arról is, hogy két hónap alatt engedélyezték a Sputnik V orosz vakcinát. A németek is érdeklődnek az orosz vakcina iránt. 

Február végéig 300 ezer ember számára elegendő orosz oltóanyag érkezhet, ha betartják a szerződést.

A Sinopharm terméke is megbízható, mivel már 15 millió embert beoltottak vel. A kormány úgy döntött, hogy milyen olyan vakcinát engedélyeznek ideiglenesen, amivel egymillió embert már beoltottak. Értelemszerűen az alkalmazás előtt a NNK ellenőrzni fogja a vakcinát - tette hozzá.

A vendéglátóhelyekről azt mondta, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének a felgyorsítására. Eddig 27 milliárd forintot fizettek ki.

Először a vendéglátóhelyeket nyitják majd ki, ha lazítás lesz. Ehhez azonban vakcina kell

- mondta a miniszter.

45 milliárd forintot kapnak a falusi kisboltok a legújabb kormányzati döntés értelmében - mondta Gulyás. Erre azért volt szükség, hogy a közszolgáltatások elérhetőek legyenek a falvakban. A támogatás célja, hogy olyan közösségi terek jöjjennek létre, ahol több szolgáltatás elérésére legyen lehetőség. A pályázati rendszert a Magyar Falu Program keretében hirdetik meg.

HírTV - Origo