2021. május 16.,
vasárnap, Mózes, Botond napja

Újabb enyhítéseket jelentett be a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Hír TV

2020. május 14., csütörtök 08:34, frissítve: csütörtök 18:14

A Budapestet érintő korlátozások enyhítéséről hamarosan döntés születik számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Szerdán 12 órás ülést tartott a kormány - számolt be Gulyás Gergely. A miniszter közlése szerint a kormány megállapította, hogy 63 nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után az elmúlt napokban csökkent a halálesetek, a megbetegedések és az aktív fertőzöttek száma. 

Ez annak köszönhető, hogy Magyarország polgárai fegyelmezetten betartották a szabályokat - mondta el a tárcavezető. Hozzátette: a védelmi intézkedéseket az élet visszaigazolta.

Gulyás Gergely közlése szerint továbbra is Budapesten és a Pest megyében van a legtöbb fertőzött. 

  • Döntés született arról, hogy a mindenkire érvényes közös szabályok nem változnak, tehát a védőtávolság fenntartása indokolt és az arc eltakarása is indokolt.
  • A kormány megállapította, hogy a Pest megyei fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékhez. Így mostantól járványügyi szempontból Pest megyét a többi megyével tekintik egy egységnek
  • Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket
  • Budapesten csütörtök délután 3 óráig kérte a kormány a főpolgármestert és a polgármestereket, hogy mondjanak véleményt arról milyen döntés szülessen a fővárosról. 
  • A kormány virológusokkal fog egyeztetni és az operatív törzs dönt majd arról, hogy hétfőtől milyen szabályok lépjenek életbe Budapesten.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a polgármesterek közül sokan egyértelmű véleményt mondtak, de Karácsony Gergely főpolgármesternek nincs határozott álláspontja, de a döntés felelősségét a kormány vállalja. Tarlós István esetében nehezen lehetett volna elhinni, hogy nem képes egy eldöntendő kérdésre egyenes választ adni. Holnap, vagy holnapután mindenki megismerheti a Budapestre vonatkozó döntést.

A szállodák és panziók vidéken fogadhatnak vendégeket, de ügyelni kell a megfelelő távolság betartására

- jelentette be a miniszter.

További ügyekről is döntött a kormány tegnapi ülésen. A német alkotmánybíróság döntését elolvasva fontos alapelveket találunk, amelyek fontosságát Magyarország eddig is hangsúlyozta. A nemzeti szuverenitást fontosnak tartó országok győzelmeként értékelte ezt a miniszter, és hangsúlyozta, hogy annak vizsgálata, hogy az EU egy átruházott hatáskörben hoz-e döntést, a nemzeti alkotmánybíróság hatásköre.

Az Európai Bíróság mai döntése arra kényszerítené hazánkat, hogy ne védje kerítéssel a határokat

– értékelt Gulyás Gergely felhívva rá a figyelmet, hogy most a belső határok is zárva vannak az EU-ban, és a külső határok védelmében az eddiginél szigorúbb intézkedésekre van szükség. Magyarország minden európai fórumon a külső határvédelem fontosságát fogja hangsúlyozni – tette hozzá.

Magyarországgal szemben boszorkányüldözés zajlik az Európai Parlamentben

– mondta Gulyás Gergely és kifejtette, hogy előre megírták az ítéletet és nem engedték elmondani Varga Juditnak azt a beszédet, amit a Facebook oldalán ma nyilvánosságra hozott. A magyar kormány tagjának nem biztosított lehetőséget az EU a felszólalása. Gulyás Gergely ezt úgy kommentálta, hogy még a kommunista koncepciós perekben is adtak a formákra legalább. Mindez alá ássa Brüsszel megítélését fogalmazott Gulyás Gergely.

Vidéken és Pest megyében 200 főig rendezhető esküvő és lagzi június 1-jétől

- ezt pedig Szentkirályi Alexandra jelentette be a Kormányinfón.

HírTV - Magyar Nemzet