2020. július 3.,
péntek, Kornél, Soma napja

Gulyás Gergely: Megoldást talált a kormány a lejáró rendkívüli intézkedésekre

2020. március 26., csütörtök 07:04, frissítve: csütörtök 10:35

A kormány megtárgyalta a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetben hozott, de eddigi parlamenti döntés hiányában lejáró intézkedések sorsát, és talált megoldásokat, elsősorban az intézményfenntartók közreműködését kéri - közölte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az online tartott Kormányinfón.

Gulyás Gergely a Kormányinfó elején bejelentette, hogy azok a járványügyi intézkedések, amelyek 15 nap után lejártak, a pótlására valamilyen megoldás szülessen. Az első kérdés az volt, hogy újabb 15 nappal meg lehessen hosszabbítani az intézkedéseket. A kormány az Igazságügyi Minisztériumra támaszkodott, a veszélyhelyzet jogi szabályozása világos. A veszélyhelyzetben hozott intézkedésekre vonatkozóan viszont 15 napra van lehetőség. Majd ezt az Országgyűlésnek van joga meghosszabbítani.

Az Igazságügyi Minisztérium véleményét a kormány elfogadta. Az Országgyűlés hatáskörét kiüresíténé, ha a kormány újra és újra 15 nappal meghosszabbítaná az intézkedéseket, hiszen ebben az esetben formálissá válna az az alkotmányban biztosított jog, hogy ezeket az intézkedéseket 15 nap elteltével meg kell hosszabbítani, 

így a kormány úgy látta, hogy nincs jogi lehetőség arra, ha a kormány ezután ugyanazokat az intézkedéseket meghozná

- tette hozzá Gulyás Gergely.

A kormány azt kérte az egyetemi fenntartóktól, hogy hosszabbítsák meg saját hatáskörben az egyetemi szünetet.

A köznevelési intézmények kapcsán a bölcsődei és óvodai ellátás esetén is azt kéri a kormány, hogy itt is a fenntartó rendelje el a további szünetet.

Pintér Sándor belügyminiszter rendeli majd el a schengeni határok ellenőrzését

- közölte a Miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, a védekezés kezdetén vagyunk, az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a betegek száma és ez várható a következő napokban, át fogunk lépni a tömeges megbetegegések időszakába. A tárcavezető köszöntetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, a rendvédelem munkatársainak. 

A kormány értékelte azt is, hogy milyen további döntésekre lesz szükség.

A kormány minden olyan intézkedést korábban hozott meg, mint a szomszédos országok

- mondta el. 

A védekezéshez a legfontosabb a lélegeztetőgép, ebből 2500 áll rendelkezésre Magyarországon. A magar kormány mindent megtesz a számuk növelése érdekében. 

A költségvetésben rendelkezésre állnak a források a védekezésre

A védekezésre eddig több mint 100 milliárd forintot költöttek

- jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely elmondta,

sokszázmilliárdos nagyságrenddel kell számolni, a költségek a költségvetésben rendelkezésre állnak. A védekezéshez nem szükséges többletforrás.

Kitért rá: csütörtökön videokonferencia keretében egyeztetnek az EU állam- és kormányfői. A koronavírus-járvány elleni védekezésben a Brüsszel által ismertetett tervek Magyarországnak a legkevésbé kedvezők, mert nem pluszforrásokat irányoz elő, hanem már létező pályázati források lehívását könnyíti meg, márpedig Magyarország a legjobb pályázók között van, már csaknem az egészét lekötötte a forrásoknak

A betegekről szól a tárcavezető elmondta, a koronavírus legtöbb esetben mellékbetegség, ami a főbetegséghez társul. Hozzátette: 

a fertőzöttek tekintetében is nagy különbségek vannak. 80-90 százaléka a fertőzötteknek tünetmentes hordozó. Nagyon kevés olyan eset van, amikor a koronavírus az elsődleges halálok.

A kormány célja, hogy gazdaságösztönző intézkedéseket is hozzon, a gazdaság működését a lehető legnagyobb mértékben fenn lehessen tartani. 

Ezért döntöttek a teljes hiteltörlesztési moratóriumról.

Egyértelművé tette,

a törlesztőrészletek nem emelkedhetnek 2021 januárjától. Az a potenciálisan 3000 milliárd forintot hagy a magyar családoknál, ami erősítheti a magyar gazdaságot. 

A kormány lezárta a Mátrai Erőmű megvásárlását

Március 26-án lezárult a Mátrai Erőmű megvásárlásával kapcsolatos tranzakció - számolt be Gulyás Gergely. A miniszter közlése szerint a Magyar Villamos Művek megvásárolja a Mátrai Erőművet.

A klímavédelmi szempontoknak megfelelő technológiai átalakítást a kormány nemzetstratégiai érdeknek tartja. A vételár 17 milliárd 440 millió forint volt

- ismertette a politikus. 

Hamarosan ipari park is létesül a területen.  

Ilyen helyzetben ne Magyarországgal foglalkozzanak!

A HírTV azon kérdésére, hogy az Európai Unióban néhányan szót emeltek a magyar kormány veszélyhelyzettel kapcsolatos intézkedései tervei miatt Gulyás Gergely elmondta, azoktól, akik szívből gyűlölik a magyar kormányt azt kérik, amikor egész Európa a járvány elleni védekezéssel van elfoglalva, akkor tegyék félre azt a hobbijukat, hogy hazánkkal foglalkoznak.

HírTV

KAPCSOLÓDÓ: 

Kormányinfó jelnyelven is

 

x
Rendkívüli hír