2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Belföld

Gulyás: Egyes területeken a kötelező oltás is szóba jöhet

Európa sok országával ellentétben Magyarországon még nem jelent meg a vírus negyedik hulláma – jelentette ki a mai kormányinfón a miniszter. A harmadik oltással kapcsolatosan a kormány a héten döntést hoz, bizonyos helyeken pedig a munkavégzés feltételévé tehetik a védettséget. Az idősek átoltásával kifejezetten jól állunk – erősítette meg a politikus.

  • Gulyás: Egyes területeken a kötelező oltás is szóba jöhet

Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa járványügyi szempontból – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy a két oltással rendelkezők tekintetében második helyen állunk az európai rangsorban. – Bőségesen rendelkezésre áll oltóanyag, bármikor bárkit be tudunk oltani – húzta alá a tárcavezető, aki szerint a járvány negyedik hulláma hazánkban még nem jelent meg. – Hogy lesz-e, illetve milyen súlyosságú lesz, az attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat – hangsúlyozta.

Hozzátette: a kormány azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha mindkét oltást megkapta. Gulyás Gergely jelezte, még

a mai napon döntés várható a harmadik oltás kérdésében, a részleteket a kormányfő holnap jelenti be, miután az operatív törzs ma megtárgyalja a témát.

A kormány álláspontja nem változott a kötelező oltást illetően – folytatta – de egyes területeken (például az egészségügyben) érdemes megvizsgálni ennek lehetőségét.

 

A miniszter elmondta azt is, hogy a 16 év alatti fiataloknak még csak 12 százaléka van beoltva, ezzel szemben a 16-17 éves korosztályban már jóval magasabb, 57 százalékos az átoltottság.

Legtöbben az idősek közül kaptak oltást: a 75-79 év közöttieknek már 86 százaléka védett, míg a 80-84 éves korosztályból 89 százaléka már beadatta a vakcinát.

Gulyás Gergely kiemelte: egyértelmű, hogy a delta variáns is az idősekre a legveszélyesebb – persze a fiatalok is megbetegedhetnek – ezért fontos a hatvan év felettiek oltása és védettsége, amiről tárgyalni kell. A részleteket a miniszterelnök holnap ismerteti a Kossuth Rádió reggeli adásában.

A miniszter a baloldal oltásellenes kampány kapcsán elmondta, hogy a SOTE kutatását értelmezni nem olyan nehéz, de ez a magyar sajtó egy részének és főpolgármesternek sem sikerült. – Ezzel csökkenhet az oltási kedv, ami veszélyeztetheti az emberek életét – tette hozzá.

– A kutatás bizonyítja, hogy minden Magyarországon alkalmazott vakcina 96% feletti védettséget nyújt. Teljesen felesleges bármelyik oltóanyaggal szemben hangulatot kelteni

– hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve: valamennyi Magyarországon engedélyezett oltóanyag alkalmas arra, hogy a negyedik hullám esetén védettséget nyújtson, ezért ne ezen a területen akarjanak politizálni, mert itt a tudományos kutatás az elsődleges.

– Mindenki regisztráljon és oltsa be magát emelte ki. Gulyás Gergely megerősítette, hogy Magyarországnak voltak vitái az Európai Unióval, de fontos, hogy az EU tagjai akarunk lenni. Emellett

a helyreállítási alapban lévő pénz Magyarországot megilleti.

– Szívesen tárgyalunk egyéb követelésekről is, de az olyan árukapcsolás, mint amit a gyermekvédelmi törvény kapcsán akarnak, nem elfogadható – rögzítette a miniszter, hozzátéve: a magyar kormány álláspontja nem változott a gyermekvédelmi törvény kapcsán.

A nemzeti konzultáció kapcsán Gulyás Gergely azt mondta: Magyarország elkötelezett az emberi méltóság mindenkit megillető, teljeskörű biztosítása érdekében. – Mindenki olyan életet él, amilyet akar, de a gyermekek védelme és szexuális nevelése olyan kérdés, amiből nem tudunk engedni – tette egyértelművé a miniszter.

A „Fit for 55” szabály kapcsán emlékeztetett, hogy az egyezmény 55 százalékos kibocsátás-csökkentést ír elő a tagállamok számára, ami támogatható célkitűzés, ugyanakkor nincs sok értelme, ha az Egyesült Államok vagy Kína nincs benne ezekben az egyezményekben. Mivel

a világ szennyezésének mindössze 7 százalékáért felel Európa.

Látni kell ráadásul, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be, illetve olyan eszközöket választ az Európai Bizottság, ami tarthatatlan. – A végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és autók után kellene fizetni. Hazánk számára ez a javaslat elfogadhatatlan, és Magyarország támogatása nélkül Európa ezt nem is tudja elfogadni – fogalmazott Gulyás Gergely.

A miniszter beszámolója szerint arról is döntött a kormány, hogy az Eximbank 100 milliárdos kerettel kedvezményes beruházási hitelt ad a vállalkozásoknak, továbbá döntés született a közbeszerzések felgyorsításáról is, illetőleg arról, hogy

újabb segítséget kapnak a mikrovállalkozások,

a külföldi tulajdonban lévő cégek pedig az eddigi tíz helyett húsz százalékban alkalmazhatnak külföldi munkaerőt.

Szijjártó Péter tegnapi, gazdasági bejelentéséről Gulyás Gergely közölte: a nemzeti konzultáció eredményét meg kell várni a továbbiak kapcsán. A miniszter elmondta, hogy tárgyalnak a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel. – Jó lenne, ha egy olyan megoldást tudnánk találni, ami tartalmazza a minimálbér emelését, de a munkáltatóknak is megfelelők.

Reméljük, hogy a minimálbér kapcsán nagyot tudunk előre lépni

– emelte ki.

A gyermekvédelmi törvényre történő gyors brüsszeli reagálás a miniszter szerint nem probléma, inkább

az a baj, hogy az Európai Bizottság politikai vitákat folytat, mivel olyan területeken is állást foglal, ami nem a hatáskörükbe tartozik.

– Az Európai Uniónak jót is teheti, de szét is verheti a lengyel alkotmánybíróság körüli vita. Ezért van szükség arra, hogy legyen jogállami párbeszéd Brüsszel és a tagállamok között és legyen meghatározva pontosan, hogy mi az uniós és mi a tagállami hatáskör – fogalmazott Gulyás.

A harmadik oltás szükségességét illetően a miniszter azt mondta: tudományos kérdésekben a kormánynak nincs álláspontja, mindenben a szakértőkre hallgatnak. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy

a Karácsony Gergely vezette főváros védettséggel kapcsolatos vizsgálata szakmailag értékelhetetlen.

– Az antitest mérés olyan, mintha a tízpróba eredményét pusztán a 100 méteres futás alapján szeretnénk megállapítani – példálózott Gulyás Gergely. Szerinte ez a teszt egyféle védettséget vizsgál, pedig sokféle védettség létezik. A főváros tehát alkalmatlan eszközt használ, ami legfeljebb politikai heccelésre alkalmas. – Amit csinálnak, annak semmi értelme nincsen, csak arra jó, hogy az emberekben bizalmatlanságot keltsen, és csökkentse az oltási kedvet – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője.

– A Semmelweis Egyetem által végzett, valóban tudományos vizsgálat kimutatta, hogy az esetleges negatív ellenanyagszint ellenére is védettek az emberek – hívta fel a a figyelmet.

A gyermekvédelmi törvény kapcsán Gulyás Gergely ismét elmondta, hogy a hazánkat érő kritika egyértelmű politikai támadás, Brüsszel politikai megrendelés alapján jár el.

A miniszter kérdésre elmondta, hogy a benzinár legtöbbször külkereskedelmi okoktól függ, de vizsgálják a hatásait és remélik, nem sokáig marad ilyen. Hozzátette: korábbival ellentétben a benzinár most világszinten egységesen emelkedett.

A gazdaság témáját érintve a miniszter kiemelte, hogy remélik, a jegybank a monetáris politika eszközeivel kezelni tudja az inflációt. – Úgy látjuk, hogy ez a gazdasági újraindítással járó átmeneti jelenség – tette hozzá.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy a kötelezettségszegési eljárásra adott válasz előtt el kell olvasni a dokumentumot, majd utána jogi választ ad rá a kormány, miszerint ez tagállami hatáskör és nem uniós. A oltási tervekkel kapcsolatban a miniszter elmondta: Egy konkrét döntési javaslat van, ezt megvizsgálja az operatív törzs a döntést pedig holnap jelenti be a kormányfő.

– Készülünk a negyedik hullámra, ami abban fog különbözni az első háromtól, hogy a polgárok nagy része védett lesz. Akik nem oltottak, azokkal szemben lehetnek újra a védettségi igazolványhoz köthető korlátozások

– hangsúlyozta a politikus.

A Budapest Airport megvásárlását firtató kérdésre a miniszter elmondta:

a kormány mindig törekedett arra, hogy állami, de legalább magyar tulajdonban legyen a repülőtér.

A baloldal ennek ellenére, amikor kormányon volt a nemzeti érdekekkel nem törődve négy hónappal a 2006-os választások előtt eladta a repteret, ami nem csak „arany tojást tojó tyúk”, de nemzetbiztonsági szempontból is kiemelten fontos.

A baloldal a választások előtt négy hónappal adta el az aranytojást tojó tyúkot. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Gulyás Gergely annyit mondott,

valóban tárgyalnak a megvételről,

de részletekről egyelőre nem kívánt beszélni.

A Budapest-Belgrád vasútvonal ügyében pedig úgy fogalmazott: azt reméli a kormány, hogy 2025-ben már futni fognak a vonatok.

Van egy brüsszeli buborék, ahol nem szeretnek minket és azon gondolkodnak, hogyan kerülhet kormányra a baloldal, de azt látjuk, hogy

tíz uniós ország nem írta alá a Magyarországot elítélő dokumentumot a gyermekvédelmi törvény kapcsán.

A migráció kérdésében még nagyobb a törésvonal. Az EU sokszínű és sok tagállamból áll, ezért nem mindenben lesz egyetértés. Nem fogja befolyásolni a V4-ek és Izrael kapcsolatát az új izraeli kormány. Szeretnék folytatni a jó viszonyt – rögzítette a miniszter.

A Magyar Nemzet kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy tisztán fővárosi hatáskör a budapesti közlekedés helyzet, ezért nekik kell megoldaniuk.

– Jó lenne, ha a főpolgármesternek Budapestre is jutna ideje, mert a lezárások azt eredményezik, hogy még júliusban is nehéz közlekedni, ami még rosszabb lesz szeptemberben, ha addig nem találnak ki valamit

– tette hozzá. Gulyás Gergely azt is aláhúzta, hogy, hogy álhírterjesztésnek tartja, amit Karácsony Gergelyék az oltásokkal kapcsolatosan csinálnak.

A középiskolások külföldi nyelvtanulási programja kapcsán lapunk kérdésére a miniszter azt mondta, remélik, hogy jövőre már nem lesz akadálya annak, hogy két év kihagyás után elkezdődhessen a nyelvtanulás szempontjából kulcsfontosságú program, ami lehetőséget ad a 9. és 11. évfolyamos középiskolás diákoknak, hogy két hetet idegen nyelvterületen töltsenek az állam támogatásával.

Gulyás Gergely szerint jó esély és remény van arra, hogy a következő tanévben minden érintett részt vehet a programban. Lapunk azon kérdésére, hogy Magyarországot megillető 2500 milliárdos, vissza nem térítendő uniós támogatást mikor kaphatja meg hazánk, a tárcavezető emlékeztetett, hogy legutóbb másfél évig tartott, amíg a hét éves uniós költségvetésről sikerült megegyezni a bizottsággal. – Türelmesek vagyunk, tudjuk, mi az, ami az uniós jog szerint bennünket megillet – mondta, hozzátéve: a magyar állam képes mindent finanszírozni addig is, amíg a pénz az Uniótól nem érkezik meg.

 

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.
Két óra alatt összegyűlt a szükséges számú aláírás + videó

Két óra alatt összegyűlt a szükséges számú aláírás + videó

Még délelőtt összegyűlt a szükséges számú aláírás Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltségéhez! - jelentette be Hidvéghi Balázs. A Fidesz főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke hozzátette: most összesítik az íveket, és délután le is adják azokat a Nemzeti Választási Irodában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!