2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

Komlón úgy fizetnek a vízért, mint a mobiltelefonért

2012. augusztus 7., kedd 14:29, frissítve: kedd 14:50

Komlón több önkormányzati lakásban olyan rendszert építettek ki, melyben a kártyás mobiltelefon mintájára előre fel kell tölteni a vízfogyasztásra szánt összeget. Ha a pénz elfogy a kártyáról, lezár az óra, és a lakók nem jutnak több vízhez.

Komlón mintegy száz család több mint 50 millió forinttal tartozik a helyi vízszolgáltatónak. Hogy az adósság ne nőjön, az önkormányzati lakásokban kártyás vízórákat szereltek fel. Az elv a feltöltős mobiltelefonokéhoz hasonlít: a kártyára a fogyasztó a vízműben fel tud tölteni pénzt. Annyi vízhez jut a rendszerből, amennyit előre kifizetett, ha ez elfogy, az áteresztő lezár. Ekkor azonban még mindig átenged egy köbméter vizet a mérő, mert hétvégén nem lehet feltölteni a kártyát.

A lépcsőházak pincéjében azonban van egy olyan csap, melyet mindenki használhat. Az itt elfolyt vizet a lakók közösen fizetik. Ezt van, aki ellenzi, mivel nem lehet elosztani, hogy a főcsapról ki mennyi vizet használt.

Szakemberek szerint a feltöltőkártyás vízóra jó lehetőség arra, hogy a családokat a tudatos energiafelhasználásra ösztönözze. Egy-egy feltöltés után ugyanis pontosan tudják, hogy a vizet mire használták, és mennyibe került.

Forrás: Hír TV