2024. 06. 18. Kedd Arnold, Levente napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Kína állócsillag a nemzetközi gazdaság egén

Kína gazdasága állócsillag lesz a nemzetközi gazdasági térben, így meg kell tanulni az ázsiai országhoz ideológia mentesen közeledni, mondta megnyitóbeszédében Orbán Viktor miniszterelnök a kínai és 16 európai központi bank elnöke előtt a Budai Várban. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország óvatosan közelít az eurozóna felé. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint fel kell készülni az újabb válságokra, és ilyen esetben a jegybankok függetlenségét megőrizve szorosabbra kell fűzni az együttműködést a kormányok és központi bankok között.

  • Kína állócsillag a nemzetközi gazdaság egén

A korábbiakkal ellentétben nem az infláció, hanem az államadósság lesz az országok legnagyobb gazdasági ellensége - mondta a Nemzeti Bank elnök a közép és kelet-európai, valamint a kínai jegybank elnökök budapesti találkozóján. Matolcsy György szerint a jövőben nagy valószínűséggel bekövetkező válságokat az egyes országok központi bankjai csak a nemzeti kormányokkal közösen kezelhetik.

„Ha függetlenek vagyunk a kormánytól akkor, amikor egy válság fenyeget, vagy, amikor válságot kezelni kell nem biztos, hogy jól járunk. Ugyanis nagyon fontos a stratégiai szövetség a kormány és a központi bank között. Feltétlenül szükséges a jól működő stratégiai szövetség a kormányok és a központi bankok között. A magyar kormány döntéseinek következtében mi Magyarországon élvezzük ezt a szoros együttműködést a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank között” – mondta Matolcsy György jegybankelnök.

Kína folyamatosan nyit Közép-Európa felé, és ennek keretében a nemzeti és uniós szabályokat is szem előtt tartja - mondta el köszöntőjében a Kína Központi Bank elnöke.

„A People's Bank of China nagyon közeli kapcsolatot ápol a közép és kelet-európai országok nemzeti bankjaival, illetve az Európai Központi Bankkal a monetáris politika, a financiális szabályok és a globális platformok kialakítása tekintetében” – jelentette ki Yi Gang.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország óvatosan közelít az eurozóna felé.

„Mi úgy akarunk integrált részei lenni az európai közösségnek, hogy közben nyitva akarunk maradni más térségek és közösségek felé is” – így a kormányfő.

Orbán Viktor egyértelműsítette: Magyarország határozottan támogatja a balkáni orsztágok uniós csatlakozását. Hozzátette: a gazdaságilag fejlettebb nyugat lassabban ismerte fel Kína jelentőségét, mint a közép-európai országok.

„Európa nyugati része ugyan lassabban tanul, mint a közép-európai része, de a végén mindenki rájön arra, hogy Kínához ideológia mentesen kell közelíteni, el kell fogadnunk azt, hogy különbözőek vagyunk különböző módon szervezzük az életünket és különböző módon irányítjuk az országainkat. A feladat nem az, hogy ítélkezzünk, ezt hagyjuk meg a tollforgatóknak, a döntéshozóknak az az érdeke, hogy azt keresse, hogy mik a közös érdekek, amelyeket megtalálhatunk egy közös kapcsolatrendszerben” – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor aláhúzta:a gazdasági növekedés egyik peremfeltétele a politikai stabilitás, amely Magyarország óta a rendszerváltás óta adott, 28 év alatt egyetlen alkalommal sem volt szükség előrehozott választásokra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Vezércikk - Folytatódik Magyar Péter politikai szemfényvesztése + videó

Korábbi ígéreteivel ellentétben - úgy tűnik - mégis EP-képviselő akar lenni Magyar Péter? A kérdésről látszólag megszavaztatja a támogatóit, a szavazásnál azonban csak a képviselői mandátum felvétele melletti érveket hozott fel. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

Karácsony Gergely benyújtotta indítványát a Kúriának + videó

A főpolgármester-választás megismétlését kéri Karácsony Gergely. Már be is nyújtotta a beadványt, annak ellenére, hogy pénteken a Nemzeti Választási Bizottság ismét az ő győzelmét állapította meg. Vitézy Dávid úgy reagált: áll az új voksolás elé.
Forró napok elé nézünk

Forró napok elé nézünk

A következő napokban beköszönt a kánikula, egyre perzselőbb lesz a napsütés, ezáltal pedig az UV-sugárzás is egyre extrémebb lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. hétfő délutáni videójából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!