2022. 10. 01. Szombat Malvin napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Híradó 22:15

Belföld

Kína állócsillag a nemzetközi gazdaság egén

Kína gazdasága állócsillag lesz a nemzetközi gazdasági térben, így meg kell tanulni az ázsiai országhoz ideológia mentesen közeledni, mondta megnyitóbeszédében Orbán Viktor miniszterelnök a kínai és 16 európai központi bank elnöke előtt a Budai Várban. Orbán Viktor kiemelte: Magyarország óvatosan közelít az eurozóna felé. A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint fel kell készülni az újabb válságokra, és ilyen esetben a jegybankok függetlenségét megőrizve szorosabbra kell fűzni az együttműködést a kormányok és központi bankok között.

  • Kína állócsillag a nemzetközi gazdaság egén

A korábbiakkal ellentétben nem az infláció, hanem az államadósság lesz az országok legnagyobb gazdasági ellensége - mondta a Nemzeti Bank elnök a közép és kelet-európai, valamint a kínai jegybank elnökök budapesti találkozóján. Matolcsy György szerint a jövőben nagy valószínűséggel bekövetkező válságokat az egyes országok központi bankjai csak a nemzeti kormányokkal közösen kezelhetik.

„Ha függetlenek vagyunk a kormánytól akkor, amikor egy válság fenyeget, vagy, amikor válságot kezelni kell nem biztos, hogy jól járunk. Ugyanis nagyon fontos a stratégiai szövetség a kormány és a központi bank között. Feltétlenül szükséges a jól működő stratégiai szövetség a kormányok és a központi bankok között. A magyar kormány döntéseinek következtében mi Magyarországon élvezzük ezt a szoros együttműködést a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank között” – mondta Matolcsy György jegybankelnök.

Kína folyamatosan nyit Közép-Európa felé, és ennek keretében a nemzeti és uniós szabályokat is szem előtt tartja - mondta el köszöntőjében a Kína Központi Bank elnöke.

„A People's Bank of China nagyon közeli kapcsolatot ápol a közép és kelet-európai országok nemzeti bankjaival, illetve az Európai Központi Bankkal a monetáris politika, a financiális szabályok és a globális platformok kialakítása tekintetében” – jelentette ki Yi Gang.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország óvatosan közelít az eurozóna felé.

„Mi úgy akarunk integrált részei lenni az európai közösségnek, hogy közben nyitva akarunk maradni más térségek és közösségek felé is” – így a kormányfő.

Orbán Viktor egyértelműsítette: Magyarország határozottan támogatja a balkáni orsztágok uniós csatlakozását. Hozzátette: a gazdaságilag fejlettebb nyugat lassabban ismerte fel Kína jelentőségét, mint a közép-európai országok.

„Európa nyugati része ugyan lassabban tanul, mint a közép-európai része, de a végén mindenki rájön arra, hogy Kínához ideológia mentesen kell közelíteni, el kell fogadnunk azt, hogy különbözőek vagyunk különböző módon szervezzük az életünket és különböző módon irányítjuk az országainkat. A feladat nem az, hogy ítélkezzünk, ezt hagyjuk meg a tollforgatóknak, a döntéshozóknak az az érdeke, hogy azt keresse, hogy mik a közös érdekek, amelyeket megtalálhatunk egy közös kapcsolatrendszerben” – szögezte le a miniszterelnök.

Orbán Viktor aláhúzta:a gazdasági növekedés egyik peremfeltétele a politikai stabilitás, amely Magyarország óta a rendszerváltás óta adott, 28 év alatt egyetlen alkalommal sem volt szükség előrehozott választásokra.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!