2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

Kiemelkedő a magyar mentőcsomag

Kiemelkedik az Európai Unió országaiban eddig bemutatott gazdaságélénkítő intézkedések közül a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. elemzéséből kiderül, hogy a magyar intézkedések méreteiben, léptékében és hosszú távú hatásaiban is a nagy gazdasági tartalékkal rendelkező európai országok lépéseihez hasonlítható.

  • Kiemelkedő a magyar mentőcsomag

 

Az elmúlt hetekben az európai uniós tagállamok mindegyike bemutatta az új koronavírus elleni küzdelem során alkalmazott intézkedéseit. Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját, amelyet a teljes gazdaságélénkítő program bemutatása követett április 7-én. Eszerint az elkövetkező időszakban a GDP nagyságrendileg 18-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a kormány a gazdaság megvédésére. Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja tehát a védekezést szolgálja – állapítja meg elemzésében a Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Az összesen csaknem 9200 mil­liárd forint értékű gazdaságvédelmi csomag nem külső segítségre épít, tehát nem növeli az ország kitettségét, hanem a vállalkozások megsegítését, így a munkahelyek megőrzését, vele a magyar emberek jövedelmének biztosítását szolgálja

– hangsúlyozza az elemzés. Nemzetközi összehasonlításban Magyarország rendkívül nagyvonalú javaslatcsomagot jelentett be a fiskális és a monetáris intézkedések tekintetében – állapítják meg. Ezt jól mutatja az, hogy az európai közösségben mindössze hat olyan állam van, amely a 2019-es saját GDP-értékének több mint 16 százalékának megfelelő összeget fordít a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére.

Legnagyobb mértékben Olaszországot és Spanyolországot sújtja a vírus okozta gazdasági visszaesés, esetükben tehát nem meglepő a grandiózus programok bejelentése. A Századvég elemzése felidézi: a spanyol miniszterelnök 200 milliárd eurós – azaz a GDP 20 százalékát kitevő –, az olasz miniszterelnök pedig 425 milliárd ­eurós – azaz a GDP 20,4 százalékát jelentő – csomaggal igyekszik a támogatásukról biztosítani a hazai vállalkozásokat és munkavállalókat. Hasonlóképp forgatókönyvszerű az Egyesült Királyság és Németország, a kontinens vezető gazdaságainak reakciója is a lezárások okozta gazdasági válság kezelésére. A német szövetségi kormány a ­2019-es német GDP 30 százalékának megfelelő, 1100 milliárd eurós csomaggal segít, a brit kormány pedig 570 mil­liárd fonttal, azaz a GDP 24,6 százalékával egyenértékű forrással támogatja a brexit miatt egyébként is meggyöngült szigetországi gazdaságot.

Ugyanakkor a két kisebb közép-euró­pai tagállam, Magyarország 19-20 százalékos, valamint Csehország 18 százalékos bejelentése mindenképpen kiemelésre érdemes kontinentális összehasonlításban. A cseh kormány 100 milliárd cseh korona – 3,7 mil­liárd ­eurós, azaz a GDP két százalékát kitevő – értékű fiskális intézkedéscsomagot jelentett be, ezenkívül a fejlesztési bank 10 milliárd cseh korona értékű hitelkeretet biztosított a vállalatoknak, valamint ígéretet tett a csomag legerősebb intézkedéseként egy további, 900 milliárd cseh korona – 33,3 milliárd euró, a GDP 16 százaléka – értékű hitelgaranciára.

A magyar csomag többek között olyan elemeket tartalmaz, mint a Németországban már bevezetett csökkentett munkaidős bértámogatás. Ez is egy olyan eszköz, amelynek az a célja, hogy azoknál a vállalkozásoknál se szűnjenek meg a munkahelyek, ahol most kevesebb a munka, ezért a munkavállaló és a munkáltató megállapodhatnak rövidített munkaidőben, amennyiben a cég megrendelésállománya 15 és 50 százalék közötti mennyiségre csökkent, az állam a teljes munkaidős és a rövidített munkaidős bér közötti különbséget 70 százalékban kipótolja.

Az így kieső időt a munkavállaló pedig a saját képzésére, ismeretei­nek a mélyítésére, új tudás megszerzésére fordíthatja – részletezi a Századvég elemzése.

Századvég / Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!