2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:00

Belföld

Kezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia Szegeden

A vasárnap esti megnyitóval elkezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia (IBO - International Biology Olympiad) Szegeden, az eseményen 77 ország 286 versenyzője vesz részt - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

  • Kezdődik a 30. Nemzetközi Biológia Diákolimpia Szegeden

Az IBO a legrangosabb nemzetközi biológiaverseny a világon. A megmérettetésen az országok négytagú - középiskolai jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos, húszévesnél fiatalabb diákokból álló - csapatokkal indulhatnak. A csapattagok önállóan versenyeznek, csak egyéni eredményt hirdetnek.

Az elméleti feladatok mellett újításként jelenik meg a gyakorlati feladatok között a neurobiológia, az alternatív biológiai alapú energiaforrások témaköre, illetve a bioinformatika.

Az egyik fordulóban két, egyenként háromórás tesztet írnak a résztvevők, egy másik napon pedig gyakorlati feladatokat oldanak meg több mint 10 órán keresztül. A feladatokat mindenki anyanyelvén kapja meg, a fordítás az egyeztetett angol szöveg alapján a versenynapokat megelőző éjszaka történik.

Magyarországról diákok 2010-től vesznek részt a biológia diákolimpián. A versenyen az eddigi 36 magyar versenyző kiemelkedően teljesített a megszerzett 5 arany-, 20 ezüst- és 11 bronzéremmel, ami Európában a második legjobb, a világon pedig a tizenegyedik legjobb összesített eredmény.

Tavaly az IBO-t Iránban, Teheránban rendezték, ott a magyar csapat tagjai három ezüst- (Ótott Péter, Vizkeleti Péter, Tomcsányi Kinga), valamint egy bronzérmet (Boros Dániel) szereztek.

Az ez évi verseny eredményhirdetését szombaton tartják.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Büszke lehet Európai Parlamenti munkájára a magyar baloldal?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!