2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Fidesz-KDNP kampánynyitója 14:30

Belföld

Kevesebb pálinka lehet idén

A kora nyári gyümölcsök nagy része, a cseresznye, a meggy és a kajszi szinte teljesen elfagyott, a piacokon alig lehetett ezekből vásárolni. A hiány a pálinkafőzdéket is érzékenyen érinti, mert ezeket a gyümölcsöket csak drágán tudják beszerezni.

A Hír TV által bemutatott Szekszárd melletti faluban működő főzdében saját pálinkát állítanak elő, de bérfőzést is vállalnak. Évente mintegy 15 ezer palackot értékesítenek, több mint 50-féle pálinkával vannak jelen a piacon. A koraigyümölcs-alapanyagokból jóval kevesebbet tudtak felvásárolni, ezekből a 2012-es évjárat hiányos lesz. A bérfőzetőknél hasonló a helyzet. „Ők megpróbálnak egy kicsit rugalmasabban gondolkodni. Akiknek eddig cseresznyéjük, meggyük vagy kajszijuk volt – netán a saját udvarukban volt az a fa, amiről összeszedték a pálinkára valót –, most vagy vásárolnak ismerősöktől, vagy azt mondják, idén nem kajsziból főzetnek. Inkább az őszi gyümölcsök felé fordulnak, a körték, a szilvák, vagy netán Szekszárdon a szőlő felé” – mondta a Brill Pálinkaház ügyvezetője, Krizl Edit.

A hiány ellenére a magas minőséget és a választékot tartani akarják a nevesebb főzdék, ezért magasabb áron is vásároltak alapanyagot. Az árakban ez várhatóan nem fog jelentkezni. „Lényegesen magasabbak a beszerzési árak mint a tavalyi esztendőben voltak, másfélszeresek a kajszi-, illetve a szilvaárak. Azt, hogy hogyan tudjuk ezt majd a késztermékben érvényesíteni, nehéz megmondani” – tette hozzá Nagy Attila főzőmester.

Megoldás lehetne, ha a főzdék külföldről vásárolnának kajszit, meggyet, vagy cseresznyét. A jogszabályok szerint azonban az ezekből készült párlatokat nem lehetne magyar termékként, pálinka megjelöléssel eladni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!