2021. június 12.,
szombat, Villő napja

Kétszer annyian kérik az influenza elleni védőoltást

Hír TV

2020. október 20., kedd 07:22

A korábbi évekhez képest, most kétszer annyian kérik orvosuktól az influenza elleni védőoltást. Erről számolt be hétfőn az egyik debreceni körzet háziorvosa. A szakemberek azért szorgalmazzák a vakcina beadását, mert ezzel megelőzhető a súlyosabb betegség, ami a jelenlegi járványügyi helyzetben különösen veszélyes lehet.

Egymás után, előzetesen egyeztetett időpontra érkeztek ma védőoltásra ebbe a debreceni háziorvosi rendelőbe. A hőmérés és a kézfertőtlenítés után jöhet csak az influenza elleni oltás. Itt naponta átlagosan 15 páciens kapja meg a vakcinát.

A háziorvosok tapasztalata szerint idén az elmúlt évekhez képest már kétszer annyian igényelték az influenza elleni oltást. Ezért ebben a körzetben a szokásos százas indulókészlet helyett most 200 vakcinát rendeltek. Ennek a negyede már el is fogyott.

Fontos tudnivaló, hogy a vakcinát csak egészséges emberek kaphatják. A védettség körülbelül két hét alatt alakul ki. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenzának és a koronavírusnak nagyon hasonlóak a tünetei. Láz, száraz köhögés, végtag fájdalom is jelentkezhet. Ezért sokat segíthet a betegség felismerésében, ha az orvos legalább az egyiket - ami ellen van oltóanyag - ki tudja zárni.

Hír TV