2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Háború Ukrajnában 00:05

Belföld

Kétszáz magyar település van veszélyben

Arzénmentesítés honvédségi fejlesztésű berendezéssel. A víztisztító tartályokat jövő nyárig helyezik ki az érintett településeken. Az uniós türelmi idő idén decemberben jár le, az átmeneti időszakban lajtkocsiról osztják majd a vizet.

A Honvédelmi Minisztérium egyik cégének gödöllői üzemében mutatták meg a miniszternek, hogyan készül az arzénmentesítő berendezés.

Az uniós előírás szerint egy liter vízben legfeljebb 10 mikrogramm arzén lehet, e fölötti értéknél Brüsszel napi 100 000 euró bírságot szabhat ki. A határérték kétszáz magyar településen magasabb a megengedettnél, Békés, Csongrád és Zala tartozik a veszélyeztetett megyék közé. Az arzénszint csökkentésére Magyarország 2012 végéig kapott haladékot az Európai Uniótól. „Az ügy megoldása érdekében az előttünk járó kormányok semmit nem tettek, ezért a Honvédelmi Minisztérium kapta meg a kormánytól azt a feladatot, hogy a maga katonai módszereivel és a rendelkezésére álló, egyébként szabadalomként is bejegyeztetett magyar fejlesztési technológiával, viszonylag szerény költségkeretből az átmeneti vízellátás kérdését megoldja” – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A berendezést négy hónapig tesztelték Békés megyében. A próbaüzem sikeres volt, az arzénszint jóval a határérték alatt maradt. „Jó helyre tettük a fejlesztési pénzünket” – nyilatkozta Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: egyértelműen kimondható, hogy száz százalékban magyar kutatás–fejlesztésről van szó, amelyben az állományukban lévő mérnökök és magyar tulajdonú cégek kooperáltak.

A települések jövő júniusig kapják meg az arzénmentesítő tartályokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!