2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Belföld

Kétmilliárd forintot fizetett az állam a nyelvvizsgákra

Az elmúlt két évben már több mint 65 ezer fiatal igényelte és kapta vissza a sikeres nyelvvizsgájának az árát – tudta meg a Magyar Nemzet a szaktárcától. Mint kiderült, bizonyos esetekben az emelt szintű idegen nyelvi érettségi díját is vissza lehet igényelni.

  • Kétmilliárd forintot fizetett az állam a nyelvvizsgákra

2018 januárja óta van lehetőségük a nyelveket tanuló fiataloknak arra, hogy a vizsgadíjakat visszaigényeljék az államtól. A kormány többek között így szeretné nyelvtanulásra ösztönözni a diákokat.

A támogatás azoknak is jár, akiknek már nem ez az első próbálkozásuk. Mint ismert, a középfokú vizsgákért átlagosan 28-34 ezer forintot kell fizetni a legnépszerűbb nyelvvizsgaközpontokban, a felsőfokú bizonyítvány megszerzése pedig akár 38 ezer forintba is kerülhet. Bár a pénzt mindenképpen ki kell fizetni, de ha sikerült a vizsga, és az illető 35 év alatti, akkor visszakapja az összeget. A többség egyébként ebbe a korosztályba tartozik: 2019-ben 112 ezer vizsga közül 101 ezerre 35 évnél fiatalabbak jelentkeztek.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) kapott tájékoztatás szerint a kedvezményes lehetőséggel 2018. január 1. és 2019. november 30. között 65 247-en éltek, ami azt jelenti, hogy a kormány közel kétmilliárd forintot fizetett eddig vissza.

Tudni kell, hogy az alapfokú vizsgákért nem jár pénz, csak a közép- és felsőfokúakért. Jogszabályban rögzítették, hogy a támogatás mértéke legfeljebb a minimálbér 25 százaléka lehet, ez tavaly vizsgázónként maximum 37 250 forintot jelentett, a mostani, nyolcszázalékos emelésnek köszönhetően viszont elérheti a 40 ezer forintot is. Az állam összesen 27 különböző idegen nyelv vizsgáit támogatja, a legnépszerűbb angol, német, olasz és francia mellett többek között a latin, arab, japán, kínai, illetve a nemzetiségi nyelveket is.

Nem magyar állampolgárságú fiatalok esetén a magyar nyelvi vizsga is beleszámít a támogatott körbe.

Ahogy a felsőoktatási felvételin, itt is érvényes az a szabály, hogy a középfokú nyelvvizsgát kiváltja az emelt szinten letett idegen nyelvi érettségi. Eszerint visszaigényelhető az érettségi díja is annak, aki fizetett érte. Azoknak ugyanis, akik már nem először tesznek javító- vagy pótlóvizsgát, illetve akik tanulói jogviszony nélkül érettségiznek, nincs ingyen az érettségi: az idén a középszintű vizsgák tantárgyanként 24, az emelt szintűek 40 ezer forintba kerülnek. A támogatás a külföldön letett, de honosított nyelvvizsgákra is jár.

Fontos az is, hogy ha valaki nem egyszerre teszi le a nyelvvizsga szóbeli és írásbeli részét, akkor csak abban az esetben igényelhetők vissza a díjak, ha a két bizonyítvány kiállítása között legfeljebb egy év telt el.

A teljes cikk ITT olvasható.

Magyar Nemzet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

Szánthó Miklós: a békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

A Konzervatív Politikai Akció Konferencia (CPAC Hungary) célja, hogy összehozza a békepárti és szuverenista erőket, mert ezek osztják a nyugat igazi civilizációs értékeit, az Isten-haza-család hármas egységét - mondta az eseményt szervező Alapjogokért Központ főigazgatója szerdán Budapesten.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!