2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Belföld

Két-három készítményt vontak ki

Mintegy hatszáz gyógyszer tb-támogatása változik a szerdai naptól. Az életbe lépett spanyol modell értelmében a gyártónak minden olyan 2006 előtt befogadott készítmény után vissza kell fizetnie további tíz százaléknyi állami támogatást, amely nem helyettesíthető másik medicinával.

A gyártóknak eddig is volt 20 százaléknyi visszafizetési kötelezettségük, ez nő most harmincra. Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) elismerte, hogy 2-3 készítményt már ki is vontak a cégek a támogatotti körből, mert így már nem érdemes forgalmazni. Közben elkezdődött a generikus termékek szokásos negyedéves árlicitje, ami után több száz medicina lehet olcsóbb.

– A spanyol modell közel 600 terméket érint, ennek az intézkedésnek a bevezetése a betegek számára azonban semmilyen hatást nem jelent, mivel a készítmények ára nem változik az intézkedés hatására – közölte az OEP ártámogatási főosztályvezetője. „A támogatott gyógyszereknek az ára rögzített, annak a változtatására nincs lehetőségük a forgalmazóknak, így nem tudják átterhelni a betegekre. Hogyha a gyártó úgy dönt, hogy ő nem szeretne a továbbiakban támogatást a termékére, akkor van lehetősége kivonni a támogatott körből. Sajnos ez már megtörtént néhány esetben, eddig még csak 2-3 esetben fordult elő” – tette hozzá Bidló Judit.

Az Országgyűlés június végén szavazta meg az újabb egészségügyi salátatörvényt, amelyben a gyógyszerek támogatási rendszerét is módosították. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár a spanyol modelltől.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!