2018. január 18.,
csütörtök, Piroska napja

Két-három készítményt vontak ki

KK

2012. augusztus 1., szerda 14:05

Mintegy hatszáz gyógyszer tb-támogatása változik a szerdai naptól. Az életbe lépett spanyol modell értelmében a gyártónak minden olyan 2006 előtt befogadott készítmény után vissza kell fizetnie további tíz százaléknyi állami támogatást, amely nem helyettesíthető másik medicinával.

A gyártóknak eddig is volt 20 százaléknyi visszafizetési kötelezettségük, ez nő most harmincra. Az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) elismerte, hogy 2-3 készítményt már ki is vontak a cégek a támogatotti körből, mert így már nem érdemes forgalmazni. Közben elkezdődött a generikus termékek szokásos negyedéves árlicitje, ami után több száz medicina lehet olcsóbb.

– A spanyol modell közel 600 terméket érint, ennek az intézkedésnek a bevezetése a betegek számára azonban semmilyen hatást nem jelent, mivel a készítmények ára nem változik az intézkedés hatására – közölte az OEP ártámogatási főosztályvezetője. „A támogatott gyógyszereknek az ára rögzített, annak a változtatására nincs lehetőségük a forgalmazóknak, így nem tudják átterhelni a betegekre. Hogyha a gyártó úgy dönt, hogy ő nem szeretne a továbbiakban támogatást a termékére, akkor van lehetősége kivonni a támogatott körből. Sajnos ez már megtörtént néhány esetben, eddig még csak 2-3 esetben fordult elő” – tette hozzá Bidló Judit.

Az Országgyűlés június végén szavazta meg az újabb egészségügyi salátatörvényt, amelyben a gyógyszerek támogatási rendszerét is módosították. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már ebben az évben 850 millió forint körüli összeget vár a spanyol modelltől.

Forrás: Hír TV