2024. 10. 23. Szerda Gyöngyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális extra

Következik:

Napi aktuális extra 04:20

Belföld

Kérdéses, hogy Karácsony ezután is baloldali kifizetőhelyként működteti-e a Városházát

A főváros tanácsadó serege járhat a legjobban azzal, hogy Karácsony Gergely hajszálnyi különbséggel ugyan, de megnyerte a főpolgármester-választást.

  • Kérdéses, hogy Karácsony ezután is baloldali kifizetőhelyként működteti-e a Városházát

Karácsony Gergely első főpolgármesteri ciklusa 2019 és 2024 között összességében két dologról szólt: a városvezető panaszkodásáról és felelősséghárításáról, valamint Budapest egyhelyben topogásáról, illetve leépüléséről.

Ha nem lettek volna az előző főpolgármester, Tarlós István és a kormány által előkészített fejlesztések, akkor öt év alatt lényegében néhány méhlegelő, pár gyalogátkelőhely és sárga festékkel felpingált bicikliutak jelölték volna Karácsony és csapata tevékenységét.

Beszédes adat, amelyet Karácsony Gergely a főpolgármesteri vitán sem cáfolt érdemben: Budapest 1100 kilométernyi úthálózatából a főváros által fenntartott főutaknak egy év alatt – 2023-ban – mindössze 0,6 százalékát újították fel.

A tanácsadók alkalmazására ellenben volt pénz, ráadásul számos esetben nem szakemberek kaptak feladatokat: a baloldal a jelek szerint leginkább kifizetőhelyként használja a fővárosi önkormányzatot.

Több mint kétmilliárd tanácsadókra

Karácsony első főpolgármesteri ciklusa alatt mind a baloldali, mind a jobboldali sajtó rendszeresen írt a tanácsadókról és fizetéseikről. A HVG 2023-ban kérte ki az adatokat a korábbi évekre, de az Origó és a Magyar Nemzet is rendszeresen igényelte ezeket.

Az elmúlt években megjelent hírekből az derül ki, hogy évente átlagosan 400 millió forint körüli összeget emésztettek fel a tanácsadói bérek, amelyek folyamatosan emelkedtek. A tanácsadók és főtanácsadók száma változott az évek során: 2020-ban még 37-en voltak, 2021-ben viszont már 50-en, 2022-ben 46-an, 2023-ban pedig 42-en.

Havi bruttó bérük igen nagy szórást mutat: 150 ezer forinttól 1,35 millió forintig terjedt korábban, 2024-ben egyesek már ennél is többet kereshetnek. A tanácsadók bruttó átlagbére havi 670–800 ezer forintot tett ki a ciklus nagy részében, fizetésük 2020 után havonta 34–35 millió adófizetői forintba került.

Karácsony és helyettesei tanácsadói

A tanácsadók és főtanácsadók közül nem mindegyik közvetlenül Karácsony Gergely munkáját segíti: helyetteseinek és a fővárosi frakcióknak is vannak konzulensei.

A főpolgármester tanácsadói gárdájának száma kisebb ingadozásokat mutat a ciklus során, Karácsony évente 17–20 emberrel dolgozott együtt, akikre havonta 12–16 millió forintot költöttek.

Helyettesei közül Tüttő Kata (MSZP) a ciklus nagy részében egy főt alkalmazott, Dorosz Dávid azonban már három–hét főt, Gy. Németh Erzsébet négy, Bősz Anett öt, Kerpel-Fronius Gábor pedig három–öt főt foglalkoztatott. Ugyanez a szám Kiss Ambrus esetében három–hat fő volt. A Fővárosi Közgyűlés frakciói mellett összesen öt-hat tanácsadó dolgozott.

A teljes cikket a Magyar Nemzet Online-on olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot + videó

Összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot + videó

Október 28-ára, hétfőre összehívták a Nemzetbiztonsági Bizottságot, ahol megvizsgálják az október 23-ára tervezett fegyveres akció részleteit - erről beszélt Híradónknak Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja.
Az utolsó interjú - a HírTV műsorán + videó

Az utolsó interjú - a HírTV műsorán + videó

A HírFM Magyar Hangok című műsorának adta élete utolsó interjútát Potápi Árpád János egy nappal halála előtt. A beszélgetés október 24-én 14 óra 30 perckor és 22 óra 40 perckor látható a HírTV műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!