2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Belföld

Katasztrófát sejtenek, a miniszterelnöktől kérnek segítséget

A miniszterelnöktől kérnek segítséget az egészségügyi érdek-képviseleti szervezetek a közszférában alkalmazandó nyugdíj-politikai elvek miatt. Ha a kormány nem módosítja a rendeletet, annak szerintük beláthatatlan következményei lesznek. A most életbe lépő szabályozás szerint ugyanis ha egy egészségügyben dolgozó eléri a 62 éves nyugdíjkorhatárt, akkor nyugdíjba is kell mennie és nem vehetnek fel a helyébe új embert.

Nem vehetnének fel új alkalmazottakat a nyugdíjba vonuló orvosok, ápolók helyére egy év végi kormányrendelet szerint. A Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége, de szinte az összes egészségügyi érdekképviselet csatlakozott ahhoz a levélhez, amelyben felhívják a miniszerelnök figyelmét arra, hogy ha a rendeletet alkalmazni fogják, Magyarország egészségügyi- és különösen annak járóbeteg-ellátása veszélybe kerülhet. Becslések alapján is legalább tízezer munkavállalót – orvosokat, szakdolgozókat – érint a kényszernyugdíjazás. A járóbeteg-ellátásban dolgozó orvosok csaknem 70 százalékát.

A érdekképviseleteknek vannak javaslataik: a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke szerint akár az, ami eredetileg elhangzott ígértként az ágazat felé, hogy az ágazat munkavállalói kivételt képeznek a rendelet alól, mentességet kapnak. Ha ez nem megy, akkor van egy javaslata a kórházszövetségnek, ami jelentősen gyorsítaná és egységesítené a mentességet – közölte Bélteczki János. Az elnök szerint nem lenne szükség arra az egy-másfél hónapot igénybe vevő rendkívül bürokratikus és megalázó eljárásra.

Egyetértenek a javaslattal az egészségügyi intézmények vezetői is. Szerintük is ellátási zavarokat okozhat az új rendelkezés. A győri Petz Aladár kórházban például 32 orvos dolgozik, aki 62 év fölötti. Jelenleg nincs utánpótlás.

„Ha minden egyes nyugdíjba vonuló közalkalmazott orvos, egészségügyi dolgozó álláshelye megszűnik, státusza megszűnik, akkor ez egy státuszkivonást jelent ez egészségügyből, ami jelen pillanatban katasztrofális helyzetet okozna” – véli Tamás László főigazgató-főorvos. „Hiszen nem csak a szakemberünk menne el, hanem megszűnne a státusz lehetőségünk, tehát nem tudnánk pótolni fiatalokkal, ha jönnének is. Ezt önmagában nem tudnám értelmezni, ha csak nem úgy, hogy arra sarkalnak minket, hogy ne szüntessük meg a nyugállományba vonuló közalkalmazott státuszát, hanem ővele folytassuk” – fűzte hozzá.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a távirati irodának eljuttatott közleményében ígéretet tett arra, hogy a jövő hét elején fogadja az ágazati szakmai szervezeteket, hogy a kötelező nyugdíjazás kérdéseiről tárgyaljanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!