2019. július 21.,
vasárnap, Dániel, Daniella napja

Karácsony várja az adományokat

Hír TV

2019. február 11., hétfő 07:21, frissítve: hétfő 08:43

A Jobbiknak 1 milliárd forintot kell büntetésként kifizetnie, a Párbeszédnek és a Momentumnak pedig felfüggesztették az állami támogatását a - törvénytelenségek miatt. A pártok szerint az Állami Számvevőszék a rájuk kiszabott büntetésekkel ellehetetleníti a működésüket.

Történelmi jelentőségűnek nevezte korábban Sneider Tamás a helyzetet, mikor közölte: a Jobbiknak mintegy egymilliárd forint büntetést kellene kifizetnie az Állami Számvevőszéknek. Ennek kapcsán a párt lehetséges megszűnését is kilátásba helyezte, ugyanakkor nem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait.

Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során tárta fel, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltott támogatást használt fel kampány-finanszírozásra. A párt a kiadásai forrásaként megjelölt bevételekből 52,1 millió Ft-ot számviteli bizonylattal nem támasztott alá, ezen felül 84,3 millió Ft esetében a költségei forrásaként nem valós bevételeket jelölt meg. A párttörvényben foglalt előírásokat megsértve összesen 136,4 millió forintra rúg a Jobbik által elfogadott támogatás.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a pártunk megmaradjon” – Ezt már Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője mondta Sneider Tamás kijelentései után egy héttel. Arról beszélt, hogy részletfizetési lehetőséget, illetve nemzetközi színtereken jogorvoslatot kérnek majd.

„Várjuk a támogatásokat, várjuk a szavazatokat, a véleményüket, és aki megteheti, várjuk tőlük azokat a kisebb összegű adományokat, amikkel fenn tudjuk tartani a politikánkat és tudjuk folytatni a harcot” – Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a Párbeszéd számára kért adományokat. A Jobbikhoz hasonlóan náluk is visszásságokat talált az Állami Számvevőszék. A hivatal szerint a párt nem biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a kampányköltéseiről. 

„A kezemben lévő tértivevény bizonyítja, hogy november 9-én az Állami Számvevőszék átvette azt a tételes listát” – Hajnal Miklós a Momentum szóvivője azt bizonygatta, hogy az Állami Számvevőszék átvette a bevallásukat. A hatóság ugyanakkor náluk is elsősorban a költségvetési támogatás felhasználásában talált problémákat. A Számvevőszék szerint a Momentum a Párbeszédhez hasonló hibákat vétett a költségvetésében. Úgy vélték, az nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható és a közpénzből származó kampánytámogatást családtagok, barátok cégei kapják.

Mind a Párbeszéd, mind a Momentum esetében az Állami Számvevőszék úgy határozott, hogy felfüggesztik a két párt állami támogatását. Az ÁSZ közölte, minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz és határozottan visszautasít mindenféle alaptalan vádaskodást.