2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Karácsony várja az adományokat

A Jobbiknak 1 milliárd forintot kell büntetésként kifizetnie, a Párbeszédnek és a Momentumnak pedig felfüggesztették az állami támogatását a - törvénytelenségek miatt. A pártok szerint az Állami Számvevőszék a rájuk kiszabott büntetésekkel ellehetetleníti a működésüket.

  • Karácsony várja az adományokat

Történelmi jelentőségűnek nevezte korábban Sneider Tamás a helyzetet, mikor közölte: a Jobbiknak mintegy egymilliárd forint büntetést kellene kifizetnie az Állami Számvevőszéknek. Ennek kapcsán a párt lehetséges megszűnését is kilátásba helyezte, ugyanakkor nem tudta megalapozottan cáfolni az ÁSZ tényeken alapuló megállapításait.

Az Állami Számvevőszék a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során tárta fel, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiltott támogatást használt fel kampány-finanszírozásra. A párt a kiadásai forrásaként megjelölt bevételekből 52,1 millió Ft-ot számviteli bizonylattal nem támasztott alá, ezen felül 84,3 millió Ft esetében a költségei forrásaként nem valós bevételeket jelölt meg. A párttörvényben foglalt előírásokat megsértve összesen 136,4 millió forintra rúg a Jobbik által elfogadott támogatás.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a pártunk megmaradjon” – Ezt már Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője mondta Sneider Tamás kijelentései után egy héttel. Arról beszélt, hogy részletfizetési lehetőséget, illetve nemzetközi színtereken jogorvoslatot kérnek majd.

„Várjuk a támogatásokat, várjuk a szavazatokat, a véleményüket, és aki megteheti, várjuk tőlük azokat a kisebb összegű adományokat, amikkel fenn tudjuk tartani a politikánkat és tudjuk folytatni a harcot” – Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt a Párbeszéd számára kért adományokat. A Jobbikhoz hasonlóan náluk is visszásságokat talált az Állami Számvevőszék. A hivatal szerint a párt nem biztosította az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot a kampányköltéseiről. 

„A kezemben lévő tértivevény bizonyítja, hogy november 9-én az Állami Számvevőszék átvette azt a tételes listát” – Hajnal Miklós a Momentum szóvivője azt bizonygatta, hogy az Állami Számvevőszék átvette a bevallásukat. A hatóság ugyanakkor náluk is elsősorban a költségvetési támogatás felhasználásában talált problémákat. A Számvevőszék szerint a Momentum a Párbeszédhez hasonló hibákat vétett a költségvetésében. Úgy vélték, az nem volt szabályszerű, átlátható és elszámoltatható és a közpénzből származó kampánytámogatást családtagok, barátok cégei kapják.

Mind a Párbeszéd, mind a Momentum esetében az Állami Számvevőszék úgy határozott, hogy felfüggesztik a két párt állami támogatását. Az ÁSZ közölte, minden pártot azonos törvényi előírások alapján és eljárási szabályok szerint ellenőriz és határozottan visszautasít mindenféle alaptalan vádaskodást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!