2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Belföld

Karácsony Gergely hallgat Tordai Csaba szerepéről + videó

A főpolgármester e-mailben és telefonon is elérhetetlenné vált, a Facebookon pedig feltűnően kerüli a félmilliárdos botrányról megjelenő információk kommentálását.

  • Karácsony Gergely hallgat Tordai Csaba szerepéről + videó

Magyar Nemzet megpróbálta elérni Karácsony Gergelyt, hogy megtudja milyen szerepet játszott a 99 Mozgalom Egyesület bűncselekménygyanús pénzgyűjtésében Tordai Csaba. Eddig sikertelenül.

Az adóhatóság és a Fővárosi Főügyészség tájékoztatásából azonban az már kiderült, hogy a Tordai ügyvédi irodájában tartott házkutatást a Karácsony által alapított mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló vizsgálódás részeként hajtották végre a nyomozók.

Az, hogy Tordai érintett az ügyben, egyértelmű, hiszen az ügyvédi irodájában házkutatást tartottak az adónyomozók, amely a környéken lakóknak is feltűnt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, hogy a „NAV munkatársai büntetőeljárás keretében, adományládákba gyűjtött mikroadományokkal összefüggésben kutattak és foglaltak le bizonyítékokat egy budapesti ügyvédi irodában”.

A Fővárosi Főügyészség pedig azt a tájékoztatást adta a Magyar Nemzetnek, hogy „a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban az adónyomozók halaszthatatlan eljárási cselekményként végeztek kutatást egy budapesti ügyvédi irodában”. Hozzátették: „a kutatás és lefoglalás ügyész részvételével zajlott, tekintettel arra, hogy a büntetőeljárási törvény alapján az ügyvédi irodában tartott kutatáson ügyész jelenléte kötelező. 

A nyomozó hatóság a kutatás eredményeként biztosított bizonyítási eszközöket őrzésbe vette, a Fővárosi Főügyészség pedig – a törvényi előírásoknak megfelelően – soron kívül indítványt tett a lefoglalásukra, az annak elrendelésére illetékes bíróságnál”.

A válaszokból egyértelmű, hogy az eljárást Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtésével kapcsolatban zajló nyomozás részeként hajtották végre Tordai Csaba ügyvédi irodájában. Minden jel arra utal tehát, hogy Tordai valamilyen formában érintett volt az adománygyűjtés folyamatában.

Ismert, az ügyben költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával indult nyomozás. 

A botrány azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amelyet a tavalyi országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek.

 A beszámolóból egyebek mellett kiderült, hogy Karácsony Gergely párbeszédes párttársa, Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között tizenkilenc alkalommal 506 millió forintot fizetett be az általa vezetett, a főpolgármester által alapított 99 Mozgalom számlájára. A pénzek több mint négyötöde külföldi pénznemben, euróban és fontban érkezett a mozgalomhoz.

Bár Karácsony Gergely a különböző nyilatkozataiban folyamatosan azt állítja, hogy mikroadományokat gyűjtöttek, ez a magyarázat már gyakorlatilag megdőlt. Már csak azért sem, mert az OTP vizsgálata során kiderült nyert, hogy a pénzintézetbe bevitt bankjegyek jórészt újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. Megállapították azt is, hogy a „csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákban történő pénzek belehelyezését”.

A HírTV ezen korábbi felvételén Tordai Csaba látható, amint a választási eljárás anomáliáinak kiszűrésére szolgáló jogorvoslati rendszerről beszél:

Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés ülése (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új alap segíti a családokat

Új alap segíti a családokat

Eddigi családpolitikánkat a jövőben kiegészítjük egy olyan alappal, amely a testi, lelki és szellemi egészséget szolgálja, hiszen erre kell és lehet építkezni - mondta Hornung Ágnes vasárnap egy fővárosi rendezvényen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!