2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Karácsony előtt esett egymásnak az ellenzék

Hír TV

2019. december 28., szombat 06:55

A márciusi időközi választásokra készülve egymásnak esett az MSZP és a Momentum Budapesten, a XIII. kerületben. Mindkét párt Kerpel-Fronius Gábor önkormányzati képviselői székére hajt. Az október 13-i önkormányzati választáson Kerpel-Fronius szerzett mandátumot, azonban időközben főpolgármester-helyettes lett. A helyi Fidesz szerint már korábban is érezhető volt a két párt közötti feszültség.

 

Időközi önkormányzati választást tartanak március elsején Angyalföldön, mivel Kerpel-Fronius Gábor lemondott a felkínált főpolgármester-helyettesi székért kerületi mandátumáról.

A momentumos Kerpel-Fronius Facebook-posztjában jelezte, hogy helyét a szocialistáknak ajánlotta fel, azonban ezt nem önként tette. Mint írja, az MSZP-s polgármester Tóth József és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyeztek, hogy a jelölés jogát adjam át nekik. Ezt az erős nyomás alatt meg is tettem. Csakhogy ezt a Momentum országos elnöksége ezt felülbírálta, így Polyák Krisztina személyében saját jelöltet indítanak. A párt így indokolta a döntést: Az országos elnökségünk álláspontja szerint ellentmond az ellenzéki együttműködés szellemének és a népképviselet alapelveinek, ha a szocialista párt a Momentumot meg akarja fosztani ettől az egy képviselői helytől is. Ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a megüresedett helyemre az időközi választáson is a Momentum állíthasson jelöltet.

A kerületi MSZP szintén Facebook-posztban üzent a Momentumnak. Közleményükben azt írják:

Megdöbbenve értesültünk, hogy a Momentum váratlanul, egyoldalúan véget vetett a tárgyalásoknak és a sajtón keresztül próbál nyomást gyakorolni a szövetségeseire. A mai napig biztosak voltunk abban, hogy tárgyalásos úton rendezni tudjuk a kialakult helyzetet. Ez a lehetőség a Momentum mai önkényes lépésével szertefoszlott. Kerpelt pedig szavahihetelennek nevezték, mivel korábban azt ígérte, hogy öt évig lesz képviselő. 

A helyi Fidesz szerint Kerpel-Fronius Gábor személye már a kampány során is megosztotta az ellenzéket. Szabó Zsolt a Fidesz angyalföldi képviselője azt mondta, Kerpel-Fronius az MSZP támogatása mögé bújva lett önkormányzati képviselő, amit a főpolgármester-helyettesi posztért elárult. Szabó Zsolt hozzátette, Kerpel-Froniust nem megzsarolták, hanem politikai alku történt, az MSZP pedig a legtöbb helyet meg akarja szerezni a kerületben.

Hír TV