Május elején az élelmiszer-biztonsági ellenőrök közel 1,5 tonna tisztázatlan eredetű húst foglaltak le az egyik budapesti piac hentesboltjában. Az üzlet tulajdonosa 200 mázsa húst vett át, amikor rajtaütöttek. A szálak egy szarvasi vágóhídig vezettek, ahol 350 állatot öltek le engedély nélkül, előfordult, hogy kalapáccsal verték szét a marhák és a lovak fejét. A helyszínen 20 tonna állati maradványt találtak a rendőrök. A vágóhídon dolgozók nem minden tetemet ástak el, „úgymond hasznosították a keletkezű hulladékokat. Az egyik helyszínen mangalicákat tartottak, és ezekkel az állatokkal etették fel a különböző belsőségeket, csontokat, maradékanyagot, amit nem tudtak értékesíteni. Ez külön szabályellenes, hisz takarmányként csak engedélyezett takarmányt lehet feletetni bármiféle haszonállattal” – fogalmazott Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója.
A fővárosi hentesbolt tulajdonosát 4 millió forintra bírságolták.