2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Június 30-ig használhatják még a vissza nem váltható palackokat az italgyártók + videó

Az év elején elindult új palack- és göngyöleg visszaváltási rendszer kapcsán a gyártók haladékot kaptak: június 30-ig még használhatják a régi, nem visszaváltható palackokat. A szakemberek abban bíznak, hogy a gyártócégek nem halogatják sokáig az átállást és áprilistól már megjelennek az első, visszaváltható címkével ellátott flakonok.

  • Június 30-ig használhatják még a vissza nem váltható palackokat az italgyártók + videó

Sok üzletben már áll az az üvegvisszaváltó automata, amelybe a vásárlók majd elhelyezhetik a visszaváltható címkével ellátott italos palackokat, akik a visszaváltott üvegekért egységesen 50 forintot kapnak majd.

A 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknél kötelező majd egy automatával visszaváltani ezeket az italcsomagolásokat: szeszes italok, alkoholok. Ugyanakkor vigyázni kell, hogy a rendszer még nem indult el, van egy fél éves türelmi időszak, pontosan azért, hogy mind a gyártó, mind a kereskedő fel tudjon rá készülni. A gépek egy részét már kihelyezték az üzletekbe, de mindenütt még az összeset nem - mondta híradónknak az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György.

Az italgyártó cégek június 30-ig kaptak haladékot az átállásra. A gyártók és a boltok is igyekeznek kiszórni a régi, címke nélküli termékeket.

Egyelőre a palack és göngyöleg visszaváltás a kasszáknál, illetve a vevőszolgálatnál történik. Az új jogszabály abban segíthet, hogy az újrahasznosított csomagolások mennyisége jelentősen növekedjen.

A tervek szerint a jelenleg elérhető automaták számát még idén megduplázzák. A visszaváltó helyekről és a szabályokról a vásárlók a MOL felületein keresztül tájékozódhatnak.

A MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. felhívja a figyelmet, hogy csak sértetlen címkéjű palackokat szabad az üvegvisszaváltó automatákba beledobni.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!