2020. február 21.,
péntek, Eleonóra napja

Jön a fölfrissülés, vége a kánikulának

MTI

2019. augusztus 12., hétfő 15:58

Éjszaka túlnyomóan derült lesz az ég, csak északnyugaton, nyugaton lesz helyenként több felhő, ott hajnalban néhol zápor előfordulhat. Kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett keleten több, másutt kevesebb napsütés várható, majd estétől mindenütt megvastagszik a felhőzet.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Napközben helyenként, estétől egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Hétfőn a déli szél az ország keleti felében megélénkül, majd éjszaka a Dunántúlon, kedden másutt is északnyugatira, északira fordul, megerősödik, az Észak-Dunántúlon, valamint zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 24 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 35 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, keleten a melegebb.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati részén többközéppontú ciklon helyezkedik el, amelynek hatására arrafelé, valamint a hozzá tartozó frontok mentén - Lengyelország északi részétől Német- és Franciaországon át egészen Spanyolországig erősen felhős az ég, és szórványosan esik az eső, záporeső, helyenként zivatarok is kialakulnak. Ugyanakkor keleten és délen anticiklon alakítja az időjárást, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk északi területén, valamint frontok mentén a felhős, esős tájakon többnyire 11 és 22 fok között alakul. Jóval melegebb van Közép- és Dél-Európában, ahol a délutáni órákra általában 28 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Balkán-félszigeten néhol 38, 40 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé eleinte még meleg, száraz, majd az érkező hidegfront hatására egyre hűvösebb, nedvesebb léghullámok érkeznek, főként a Dunántúlon megszűnik a hőség.

MTI