2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Belföld

Jogerős: 5 évet kapott Ahmed H.

Másodfokon 7 év fegyházról 5 év börtönre enyhítette a társtettesként elkövetett terrorcselekménnyel és tiltott határátlépéssel vádolt Ahmed H. büntetését a Szegedi Ítélőtábla. Az ítélet jogerős, a szír férfi 4 hónap múlva szabadulhat. Ennek oka, hogy a bíróság beszámította az előzetes letartóztatásban töltött 3 évet, és az ezalatt tanúsított jó magaviselet miatt csak az ötéves büntetés kétharmadát kell letöltenie. A szír férfi még 2015-ben vett részt a röszkei csata néven elhíresült akcióban, amikor több száz feldühödött migráns áttörte a határzárat, és megdobálták a rendőröket, akik közül többen is megsebesültek.

  • Jogerős: 5 évet kapott Ahmed H.

Az ügyész az elsőfokú ítélet súlyosításáért, az ügyvéd a terrorcselekmény átminősítéséért és enyhítésért emelt szót a csütörtöki tárgyaláson. Bárándy Péter futballhuligánokhoz és családi konfliktusokkor a rendőrökre támadókhoz hasonlította a kővel dobáló és a határt áttörő migránsokat. Az ügyvéd szerint védencét legfeljebb hivatalos személy elleni erőszakkal lehet vádolni.

„Itt, amikor valamelyik fél meghátrál, nagyon rossz esetben a rendőr, akkor nem az ő döntése, és pláne nem az ő vezetésének a döntése változik meg, hanem nem bír a csatározóval. Ez nem döntésváltozás. Ehhez képest nem lehet terrorcselekmény tárgya az utcai csetepaté. Még akkor sem, hogyha az egy adott történelmi pillanatban, egy adott kormányzati elhatározás miatt kiemelt utcán történik” – mondta Bárándy Péter.

A szír férfi utolsó szó jogán azt hangoztatta, hogy megbánta bűnét, bocsánatot kér, de nem tartja magát terroristának.

„Ez egy elég nagy bűncselekmény, amivel vádolnak. Ez szélsőséges. A terrorizmussal, amit vádolnak, az szélsőséges. Amiatt hagytam el az otthonomat, a terrorizmus jelenléte miatt hagytam el az otthonomat” – mondta Ahmed H.

A bíróság végül enyhítette az elsőfokú ítéletet. A bíró az indoklásában kifejtette: miután a migránsok cselekedetükkel az állami szerv döntéshozóit akarták a határ megnyitására kényszeríteni, megvalósult a terrorcselekmény.

„A döntési helyzetben lévő rendőri vezetőkre, mint másodlagos, közvetett elkövetési tárgyakra, passzív alanyokra akartak hatni mindazok, akik erőszakkal léptek fel a feladatukat teljesítő rendőrökkel szemben annak érdekében, hogy vagy megnyissák a lezárt határszakaszt, vagy hogy eltűrjék azt, hogy azon átjöjjenek. Ez volt a célja a tömegnek és ez volt a célja a vádlottnak is. A terrorcselekmény bűntette emiatt az állami szerv vezetőinek kényszerítésére irányuló úgynevezett terrorista célzat léte miatt különbözik a hivatalos személy elleni erőszaktól” – fejtette ki Dr. Mezőlaki Erik.

Az ítélet jogerős, Ahmed H. januárban szabadulhat a börtönből.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!