2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Belföld

Jelentős kedvezménnyel adhatnak forinthitelt

Két héten belül megkaphatja a kormánytól a működéshez szükséges pénz első részletet a Hiteltársulás nonprofit civil cég. Az új pénzintézeti társaság várhatóan nyáron indulhat be, és jóval alacsonyabb kamatra ad majd forinthitelt, mint amit a piaci résztvevők kínálnak. Március közepére az árfolyamgát pontos szabályai is elkészülhetnek. Egy közgazdász szerint azonban több ezer hitel dőlhet be, a bankok ugyanis pótfedezetet kérhetnek abban az esetben, ha elszabadul a svájci frank árfolyama.

A legtöbb bank 10, 11 százalékos kamatra ad ma forinthitelt Magyarországon. 20 millió forintos, 20 éves futamidejű kölcsönnél ez 199 ezer forintos törlesztőrészletet jelent havonta. Az első magyar civilbank a jegybanki alapkamaton túl 2 százalékra adna forinthitelt, vagyis az előbb említett hitelkonstrukció ott havonta 25 ezer forinttal lenne kevesebb. Így az is jobban járhat, aki itt váltja át devizahitelét forinthitelre.

A Hiteltársulás hónapok óta tárgyal a nemzetgazdasági minisztériummal a webbank indulásáról. Most úgy tűnik, két héten belül megkaphatják a működésükhöz szükséges pénz első részletét a kormánytól.

– Nagyon bízom benne, hogy tíz nap alatt aláírjuk a szerződést, és akkor ez alapján megkapjuk az első állami előleget – ez az érdemi munkához olyan 100 és 400 millió forint körüli összeg – ebből már el tudunk kezdeni dolgozni  – jelentette ki a Hír TV-nek Doubravszky György, a Hiteltársulás.hu alapítója.

A webbank leghamarabb nyáron kezdheti meg működését. A 180 forintos árfolyamgát részletes szabályait azonban már március közepére ígéri a Magyar Bankszövetség. A Hír TV által megkérdezett közgazdász, Makkos Albert úgy számol: az új szabályozás körülbelül fél millió embernek segíthet, azonban arra is figyelmeztet, hogy egy árfolyam-elmozdulás esetén még egy fedezetet, ingatlant vagy készpénzt kérhetnek a bankok. Valamennyi hitelszerződésben szerepel ez a kritérium.

A közgazdász szerint szinte biztos, hogy emelkedni fog a svájci frank árfolyama, így fel kell készülni arra, hogy kérik majd a pótfedezetet a pénzintézetek. A bankszövetséget adásunkig nem értük el. A szervezet alelnöke az egyik újságnak korábban azt mondta: az áfolyamgátat azoknak ajánlja, akiknek nincs tartalékuk.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!