2022. 07. 05. Kedd Emese, Sarolta napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:05

Belföld

Javult a helyzet, de van, ahol még most sincs áram

Folyamatosan csökken az ónos eső miatt lezárt utak száma, és a legtöbb háztartásban helyreállították az áramszolgáltatást is. A Katasztrófavédelem számításai szerint a tegnapi több ezerről néhány százra csökkent azok száma, akiknél még mindig nincs áram. Dobogókő továbbra is el van vágva a külvilágtól, a szakemberek szerint a turisták számára még sokáig balesetveszélyes lesz.

Már több mint egy napja nincs áram egy tizenkettedik kerületi családi házban Budapesten. „Valószínűleg ki kell üríteni a mélyhűtőt, a többit nem kell, mert hideg van eléggé. A kertet érte jelentős kár, mert hogy minden fa tönkrement” – mondta Juhary Mihály.

A környéken még szerdán is vastag jég borította a vezetékeket. Az ónos eső és a fagy miatt sok helyen leszakadtak, de van, ahol a tartóoszlopok törtek ketté. A helyreállításon folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató. „Gyakorlatilag új hálózatot kell építeni ezeken a helyeken, ami több hetes munka lenne. Bevontunk alvállalkozókat is a munkába, illetve vezényeltünk át más területről is kollégákat, hogy minél hamarabb végezhessünk a munkákkal. Remélhetően néhány napon belül végezni fognak” – fogalmazott az Elmű Nyrt. kommunikációs munkatársa.


Mogyoródon kedd este még ezren voltak áram és fűtés nélkül. Szerdára azonban az egész településen helyreállt a szolgáltatás. A lezárt utakat is megnyitották. Azt azonban még nem tudják, hogy milliós, vagy tízmilliós nagyságrendű a kár. „A kárfelmérés még hátravan. Úgy gondolom, hogy vis maior keretből – ha kell olyan segítséget igénybe vennünk a kormánytól, – akkor azt meg fogjuk igényelni, és az önkormányzat saját forrásait fogjuk használni a károk enyhítésére” – nyilatkozta Paulovics Géza polgármester.

Életveszélyes faházból mentették ki a családot

A Börzsönyben egy erdészházból kellett kimenteni egy négyfős családot, ők még kedden rekedtek az életveszélyes fák között. A tűzoltók még a 8 hónapos kislány fejére is védősisakot tettek. „Az erdészetünk dolgozói, mindannyian, a fakitermelők is, összefogva a katasztrófavédelemmel, civilekkel azon dolgoztak, hogy a megfelelő időben, ami a hőmérséklet változásával most jött el, ki tudják szabadítani, fel tudják szabadítani ezt az oda vezető erdészeti feltáróutat, és miután fölszabadították, sikerült lehozni őket” – mondta el Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati munkatársa.

Még mindig életveszélyes

Feldőlt villanyoszlop, földig hajló fák, széttört buszmegálló. A Dobogókőre vezető út még mindig életveszélyes. A Pilisszentkereszthez tartozó településen 60-an laknak. „Fűtés nincsen a házban. Egy kis kandalló van, amellett lehet valamennyit melegedni, de hát előbb-utóbb a fa is elfogy, villany nincsen, főzni nem lehet, vécére nem lehet menni, mosakodni nem lehet menni” – sorolta Gyarmati Piroska.

Dobogókőn működik egy egészségügyi intézmény is, ahol rákos betegeket ápolnak. Számukra, és a helyi lakosok számára aggregátorokkal biztosítják az áramot. A Katasztrófavédelem naponta kétszer indít Pilisszentkeresztről konvojt. „Azt azért figyelembe kell venni, ha meg lesz tisztítva ez a terület, még mindig balesetveszélyes lesz. Vannak olyan faágak, amik lelógnak az út szélén. Egész biztos, hogy egyhamar turisták előtt nem lesz nyitva sem az erdő, sem Dobogókő” – közölte Pillisszentkereszt polgármestere, Peller Márton.

Szakemberek szerint a Pilisben és a környező hegységekben százmilliós kárt okozott az ónos eső.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Tűzvész pusztít Görögország középső részén

Tűzvész pusztít Görögország középső részén, több falut ki kellett üríteni - közölték a helyi hatóságok. A helyi tűzoltóság egyik szóvivője kedd reggel az ERT állami műsorszolgáltatónak azt mondta, hogy éjszaka némileg megfékezték a lángokat, de a veszély nem múlt el.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!