2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Javult a helyzet, de van, ahol még most sincs áram

Folyamatosan csökken az ónos eső miatt lezárt utak száma, és a legtöbb háztartásban helyreállították az áramszolgáltatást is. A Katasztrófavédelem számításai szerint a tegnapi több ezerről néhány százra csökkent azok száma, akiknél még mindig nincs áram. Dobogókő továbbra is el van vágva a külvilágtól, a szakemberek szerint a turisták számára még sokáig balesetveszélyes lesz.

Már több mint egy napja nincs áram egy tizenkettedik kerületi családi házban Budapesten. „Valószínűleg ki kell üríteni a mélyhűtőt, a többit nem kell, mert hideg van eléggé. A kertet érte jelentős kár, mert hogy minden fa tönkrement” – mondta Juhary Mihály.

A környéken még szerdán is vastag jég borította a vezetékeket. Az ónos eső és a fagy miatt sok helyen leszakadtak, de van, ahol a tartóoszlopok törtek ketté. A helyreállításon folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató. „Gyakorlatilag új hálózatot kell építeni ezeken a helyeken, ami több hetes munka lenne. Bevontunk alvállalkozókat is a munkába, illetve vezényeltünk át más területről is kollégákat, hogy minél hamarabb végezhessünk a munkákkal. Remélhetően néhány napon belül végezni fognak” – fogalmazott az Elmű Nyrt. kommunikációs munkatársa.


Mogyoródon kedd este még ezren voltak áram és fűtés nélkül. Szerdára azonban az egész településen helyreállt a szolgáltatás. A lezárt utakat is megnyitották. Azt azonban még nem tudják, hogy milliós, vagy tízmilliós nagyságrendű a kár. „A kárfelmérés még hátravan. Úgy gondolom, hogy vis maior keretből – ha kell olyan segítséget igénybe vennünk a kormánytól, – akkor azt meg fogjuk igényelni, és az önkormányzat saját forrásait fogjuk használni a károk enyhítésére” – nyilatkozta Paulovics Géza polgármester.

Életveszélyes faházból mentették ki a családot

A Börzsönyben egy erdészházból kellett kimenteni egy négyfős családot, ők még kedden rekedtek az életveszélyes fák között. A tűzoltók még a 8 hónapos kislány fejére is védősisakot tettek. „Az erdészetünk dolgozói, mindannyian, a fakitermelők is, összefogva a katasztrófavédelemmel, civilekkel azon dolgoztak, hogy a megfelelő időben, ami a hőmérséklet változásával most jött el, ki tudják szabadítani, fel tudják szabadítani ezt az oda vezető erdészeti feltáróutat, és miután fölszabadították, sikerült lehozni őket” – mondta el Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. közönségkapcsolati munkatársa.

Még mindig életveszélyes

Feldőlt villanyoszlop, földig hajló fák, széttört buszmegálló. A Dobogókőre vezető út még mindig életveszélyes. A Pilisszentkereszthez tartozó településen 60-an laknak. „Fűtés nincsen a házban. Egy kis kandalló van, amellett lehet valamennyit melegedni, de hát előbb-utóbb a fa is elfogy, villany nincsen, főzni nem lehet, vécére nem lehet menni, mosakodni nem lehet menni” – sorolta Gyarmati Piroska.

Dobogókőn működik egy egészségügyi intézmény is, ahol rákos betegeket ápolnak. Számukra, és a helyi lakosok számára aggregátorokkal biztosítják az áramot. A Katasztrófavédelem naponta kétszer indít Pilisszentkeresztről konvojt. „Azt azért figyelembe kell venni, ha meg lesz tisztítva ez a terület, még mindig balesetveszélyes lesz. Vannak olyan faágak, amik lelógnak az út szélén. Egész biztos, hogy egyhamar turisták előtt nem lesz nyitva sem az erdő, sem Dobogókő” – közölte Pillisszentkereszt polgármestere, Peller Márton.

Szakemberek szerint a Pilisben és a környező hegységekben százmilliós kárt okozott az ónos eső.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!