2022. 09. 27. Kedd Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 23:10

Belföld

Jan Giehl: Jó helyek kellenek a városban, ahol érdemes élni

Az elmúlt száz évben az autósoknak kedveztek a várostervezők, most azonban a gyalogosoké az előny - mondja Magyarország élőben című műsorunkban Földi-Kovács Andreának Jan Gehl, a világhírű dán sztárépítész, aki egy urbanisztikai konferencia miatt jött Budapestre. Szerinte ha létre tudunk hozni egy olyan várost, amelyben a nyolc és a nyolcvan esztendős ember is jól érzi magát, akkor mindenki más is otthonosan fog mozogni ebben a közegben.

  • Jan Giehl: Jó helyek kellenek a városban, ahol érdemes élni

Budapest gyönyörű, történelmi város a Duna partján, ám felmerül a kérdés: hogyhogy nincs rajta a Legélhetőbb Városok listáján? Ahogy sétáltam, láttam, hogy eléggé a forgalom dominálja a várost, az autók uralják a várost, és minden más másodlagos. És valóban, nem így lehet legélhetőbb egy város a világon– mondta Jan Gehl.

A világhírű építész a Hild-díjas hegyvidéki önkormányzat által rendezett konferencia előadójaként érkezett Magyarországra, ahol előadásának lényege az lesz, hogy az embereket kell a városoknak szolgálnia, és nem az embereknek kell kerülgetniük a műemlékeket, az embereknek sündörögni a forgalomban. Annyira a forgalommal foglalkozott a régi urbanisztika, hogy elfelejtettük: olyan jó helyek kellenek, ahova el is lehet menni, ahol fel lehet nőni, élni és megöregedni. Újra fel kell fedezni a várostervezés és építészet emberi oldalát– mondta Földi Kovács Andreának Jan Gehl. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Október elsején kezdődik a népszámlálás

Október elsején kezdődik a népszámlálás

A kérdőíveket október 16-áig lehet kitölteni az interneten, ezt követően számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, ahonnan nem érkezett be online adatszolgáltatás.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!