2019. augusztus 24.,
szombat, Bertalan napja

Jan Giehl: Jó helyek kellenek a városban, ahol érdemes élni

Hír TV

2019. február 14., csütörtök 20:30, frissítve: csütörtök 21:39

Az elmúlt száz évben az autósoknak kedveztek a várostervezők, most azonban a gyalogosoké az előny - mondja Magyarország élőben című műsorunkban Földi-Kovács Andreának Jan Gehl, a világhírű dán sztárépítész, aki egy urbanisztikai konferencia miatt jött Budapestre. Szerinte ha létre tudunk hozni egy olyan várost, amelyben a nyolc és a nyolcvan esztendős ember is jól érzi magát, akkor mindenki más is otthonosan fog mozogni ebben a közegben.

Budapest gyönyörű, történelmi város a Duna partján, ám felmerül a kérdés: hogyhogy nincs rajta a Legélhetőbb Városok listáján? Ahogy sétáltam, láttam, hogy eléggé a forgalom dominálja a várost, az autók uralják a várost, és minden más másodlagos. És valóban, nem így lehet legélhetőbb egy város a világon– mondta Jan Gehl.

A világhírű építész a Hild-díjas hegyvidéki önkormányzat által rendezett konferencia előadójaként érkezett Magyarországra, ahol előadásának lényege az lesz, hogy az embereket kell a városoknak szolgálnia, és nem az embereknek kell kerülgetniük a műemlékeket, az embereknek sündörögni a forgalomban. Annyira a forgalommal foglalkozott a régi urbanisztika, hogy elfelejtettük: olyan jó helyek kellenek, ahova el is lehet menni, ahol fel lehet nőni, élni és megöregedni. Újra fel kell fedezni a várostervezés és építészet emberi oldalát– mondta Földi Kovács Andreának Jan Gehl.