2024. 06. 13. Csütörtök Antal, Anett napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Napi aktuális 04:40

Belföld

Jakab Péter meghekkelheti az elnökválasztását

Még a Jobbik elnökválasztási időpontjának bejelentése előtt baráti alapszervezeteket hozhatott létre Jakab Péter, hogy biztosítsa esélyeit a párt tisztújításán – tudta meg a Magyar Nemzet. A Magyar Nemzet arról is értesült, hogy az előre hozott, rendkívüli választás hátterében Szabó Hajnalka és Végh Noémi mandátumának sorsa áll, a két parlamentbe jutott képviselő ugyanis nem ül be a frakcióba, így helyükért komoly harc indult a Jobbikon belül.

  • Jakab Péter meghekkelheti az elnökválasztását

Nem minden ok nélküli a Jobbik előre hozott elnökválasztása, főleg annak tükrében, hogy annak idején Jakab Péter jelenlegi elnök külön kikötötte, hogy elnöki megbízatása a szokástól eltérően két és fél évig tartson. 

A Magyar Nemzet úgy tudja, a mostani előre hozott tisztújító kongresszus hátterében két jobbikos mandátum sorsa áll. Szabó Hajnalka és a frissen mandátumhoz jutott Végh Noémi ugyanis nem szándékozik beülni a parlamentbe, a két képviselői helyre pedig mind Jakab Péter, mind Stummer János emberei igényt tartanak.

A május 7-i elnökválasztás eldöntheti, melyik megválasztott pártelnök határozhat a mandátumok betöltéséről. Stummer János elnökjelölti szándéknyilatkozatában ugyan azt írta, ha a tagság bizalmat szavaz neki és ő lesz a Jobbik következő elnöke, esze ágában sincs beülni a parlamentbe, az azonban nyilván fontos lehet, hogy a frakcióban őt támogató és őt képviselő politikus dolgozzon.

Ismert, Jakab Péter a legutóbbi, 2020. januári elnökválasztáson ragaszkodott ahhoz, hogy az általa javasolt személyek legyenek a párt alelnökei. Míg a kilencfős elnökségből az előző parlamenti ciklusban Gyöngyösi Márton EP-képviselőn és Szabó Gábor országos választmányi elnökön kívül mindenki a Jobbik-frakció tagja volt, a mostani választási bukás után mindössze ketten jutottak mandátumhoz Jakabon kívül. 

Ezért a jelenlegi elnöknek kiemelten fontos lehet, hogy a két megüresedő mandátumot olyan, hozzá hűséges személyek kapják meg, mint például Potocskáné Kőrösi Anita, Lukács László György vagy Szilágyi György.

Az elnökválasztás tétje tehát elég nagy, nem is csoda, hogy a szavazás kimenetelét az aspiránsok nem bízzák a véletlenre. Egy Jobbikhoz köthető informátorunk szerint Stummer János és holdudvara néhány héttel ezelőtt felmérte, van-e igény a párton belül Jakab Péter leváltására. Miután az előző parlamenti ciklusban az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként tevékenykedő politikus arra jutott, hogy van igény a trónfosztásra, bejelentkezett a párt elnöki pozíciójára.

 Informátorunk szerint Jakab Péter az országgyűlési választások előtt annyira tartott a vereségtől, illetve az azt esetlegesen követő belső harcoktól, hogy még időben kitalált egy mestertervet, amellyel meghekkelheti a párt tisztújítását. Eszerint megbízható emberekkel több kisebb pártszervezetet alapít, amelyek delegáltjai rá fognak szavazni az elnökválasztás során. Úgy tudjuk, a Jobbik jelenlegi vezére ezt a feladatot arra a – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – Földi Istvánra bízta, akivel korábban egy videóban együtt ropták a táncot egy szabolcsi disznótoron.

Egy ilyen pártszervezet létrehozásának a menete a következő: a Jakab Péter által kinevezett pártigazgató, Lejer Zoltán engedélyezése után létre jöhet a helyi alakuló ülés, amit szintén a pártigazgató szignál, majd ezt követően az országos elnökségnek kell elfogadnia az alakítás tényét. Egy kisebb faluban három emberre van szükség egy szervezet létrehozásához. Ráadásul az sem követelmény, hogy a tagok helyi lakosok legyenek. Néhány nap alatt így Jakabék több szervezetet hozhattak létre, amelyek delegáltjai a jelenlegi pártelnök mellett tehetik le majd a voksukat. Mindezt még a tisztújító kongresszus időpontjának bejelentése előtt kellett hogy megtegye a jelenlegi pártelnök, hiszen arra csak az addig bejegyzett szervezetek delegálhatnak jelöltet. 

A Jobbik tisztújító kongresszusán már két évvel ezelőtt is igen különös körülmények között lehetett elnök Jakab Péter. Egyrészt a megválasztott elnök több feltételt is szabott a tagságnak. Az elnökségi tagok megválasztása mellett a Jobbik alapszabályában rögzített kétéves posztot Jakab – az országgyűlési választásokra hivatkozva – két és fél évre kérte. Mindezek mellett a 366 küldött által leadott szavazatokat több órán keresztül számolták, az egyik ládában pedig egyesek szerint az összes voks Jakab Pétert támogatta, míg a többi 4-5 doboz vegyes volt.

Magyar Nemzet/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A választáson túl vagyunk, de az eredményen közel sem + videó

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását. A HírTV Napi aktuális című műsorának vendége volt Trencséni Dávid újságíró és Kovács András, az Origo főmunkatársa.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!