2024. 06. 24. Hétfő Iván napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Csernobil öröksége: a Zóna 03:00

Belföld

Ismét egyoldalúan Magyarországról

A svéd közszolgálati tévé, az SVT szombat esti híradójában Magyarországgal foglalkozott. Az összeállítás felkonferálása reményt adott arra, hogy Magyarországról jó is elhangozhat a svéd médiában, ahol majdnem kizárólag negatívum és gyakorta eltorzított, egyoldalú híradások jelennek meg. A műsorvezető arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök újabb gazdaságvédelmi csomagot jelentett be. Kiemelte, hogy nyárig meghosszabbítják a magyar háztartások részére a hitel-visszafizetési moratóriumot (ami Svédországban jelenleg elképzelhetetlennek tűnik). Az anyag kezdetével viszont a pozitív híreknek azonnal vége szakadt, hiszen több szó nem esett a kormány friss intézkedéseiről, hanem az alkotmánymódosítás került a célkeresztbe.

  • Ismét egyoldalúan Magyarországról

Azzal az állítással indult el az összeállítás, hogy az LMBTQ-embereknek ezentúl lehetetlenség lesz családot alapítaniuk Magyarországon, valamint a „szélsőjobboldali” Fidesz ismét megváltoztatta a választás menetét (tévesen az alkotmánymódosításhoz sorolva a választási törvény módosítását).

 

 

Állításuk szerint ez a változtatás még nehezebbé teszi az ellenzéknek, hogy leváltsa Orbán Viktort. Arról megfeledkezik beszámolni, hogy a változtatás a kamupártok kiszorítására irányul.

Az alkotmánymódosításról Léderer András, az SZDSZ ügyvivői testületének egykori tagja, jelenleg a Helsinki Bizottság munkatársa beszélt. A felvállaltan meleg politikus szerint megbélyegzik és ellehetetlenítik az LMBTQ-embereket Magyarországon. Az SVT riportere meglátogatott egy meleg férfit is, aki szakított azonos nemű párjával, gyereküket pedig egyedül neveli. A beszélgetésben, miközben a riportalany megmutatja a gyermek iskolatáskájában lévő kis Mikulás-sapkát és plüssállatot, arról beszél, hogy stigmatizálttá vált Magyarországon. Az összeállításból nem maradhatott ki Szájer József botránya, sem Dúró Dóra LMBTQ-könyvdarálása sem, ugyanakkor

az már nem fért bele a tájékoztatásba, hogy kormányoldalról, vagy az alkotmánymódosítást támogató civil szervezetek, magánszemélyek közül bárki megszólaljon.

Svédországban az alkotmánymódosítás a jelenlegi politikai széttagoltság miatt gyakorlatilag lehetetlen. A kisebbségben kormányzó szociáldemokrata-zöld koalíciónak a 349 tagú Riksdagban, a svéd parlamentben mindössze 116 mandátuma van. Az alaptörvény-módosításhoz pedig kétszer kellene egymás után kétharmados többséggel nyernie a kormánypártnak.

 

A szerző a Magyar Nemzet svédországi tudósítója

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!