2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Mátyás utolsó éjszakája

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Ismét 18-ra emelnék a tankötelezettség felső korhatárát

Újra 18 éves korig emelnék a tankötelezettség felső határát a munkaerőhiány miatt. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége javaslatcsomagot dolgozott ki a szakképzés megújításához, a tudásalapú innovatív gazdaság szakképzésének stratégiájához. Az oktatási helyettes államtitkár azt ígérte: megvizsgálják a felvetést.

  • Ismét 18-ra emelnék a tankötelezettség felső korhatárát

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány Magyarországon. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége úgy számol: évente 40-50 ezer fővel is csökkenhet a dolgozók száma, a nyugdíjba vonuló munkaerőnél ennyivel kevesebben kezdenek el dolgozni. A munkaadói szervezet alelnöke szerint ezért is kell a lehető legkisebbre csökkenteni az iskolai lemorzsolódást. A végzettség nélküli iskolaelhagyás tavaly a tanév második félévében 66 ezer diákot veszélyeztetett az Oktatási Hivatal adatai szerint. A lemorzsolódási adatok romlottak, mióta 16 évre csökkent a tankötelezettség felső korhatára. A munkaadók szerint törekedni kell arra, hogy minél többen 18 éves korukig az iskolarendszerben maradjanak.

„100 milliós, vagy annál is nagyobb értékű gépekhez csak olyan gyerekeket szabad hozzáengedni, akinek nem csak a tudás, hanem az érzelmi intelligenciája is eléri azt a szintet, hogy fel tudják mérni azt, hogy mekkora felelősség ezekkel az eszközökkel dolgozni” – mondta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A kormány még 2012-ben szállította le a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre. Az ötlet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéé volt. Parragh László ma is úgy látja: szükség lehet arra, hogy bizonyos diákok 16 évesen befejezhessék tanulmányaikat.

„Természetesen a tanulás nyitva van felfelé akármeddig. Bármeddig tanulhat egy gyerek, azt támogatja az állam. Viszont van egy pont, ahol azt kell mondani, hogyha nagyon-nagyon nem akarja, a család nagyon nem támogatja, akkor ne áldozzunk be egy egész osztályt azért, mert az a gyerek egész egyszerűen nem akar iskolába járni” – nyilatkozta.

A felvetést ugyanakkor a köznevelési kerekasztal is vizsgálná. „Számos javaslat, amit a munkaadói oldal megfogalmaz, az számunkra azért nem csak egy ilyen lesöprésre méltó valami, meg fogjuk vizsgálni ennek a lehetőségét” – mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős helyettes államtitkár.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kötelező vizsgához kötné az általános iskola befejezését. A szervezet szerint ugyanis a diákok negyede funkcionális analfabétaként kezdi a középiskolát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!