2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Informatikai eszközöket kapott az onkológiai intézet

Informatikai eszközöket kapott az Országos Onkológiai Intézet (OOI) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 629,3 millió forint értékben.

  • Informatikai eszközöket kapott az onkológiai intézet

olgár Csaba, az intézmény főigazgatója szerdai sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a nagy teljesítményű szerverek, számítógépek, nyomtatók beszerzése szorosan kapcsolódik a későbbiekben, az intézet területén felépülő onkodiagnosztikai központhoz.

Ez utóbbi beruházásra 10,3 milliárd forintot fordít a kormány az EBP-ből. A négyemeletes, mélygarázzsal ellátott, összesen 11.382 négyzetméteres épületben kap majd helyet a képalkotó diagnosztikán túl a patológiai, citológiai, a kutatói és az onkogenomikai részleg. Szintén az épületben - amely a főigazgató reményei szerint még ebben a kormányzati ciklusban megépül - alakítják majd ki az úgynevezett telemedicina központot, amely virtuális orvosi konzultációkra is lehetőséget nyújt a leletek, képalkotó felvételek tárolásán, továbbításán túl.

A főigazgató szerint ezen fejlesztések sokkal komplexebben fogják lehetővé tenni a daganatok korai diagnózisát, az elváltozások korai stádiumban történő kezelését, a betegek egynapos diagnosztizálását.

Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese az Egészséges Budapest Program kapcsán elmondta, a 2017-től 2026-ig tartó program alatt 700 milliárd forintot szán a kormány a közép-magyarországi régió és Budapest egészségügyi ellátásának átalakítására. A beruházások, fejlesztések során négy centrumkórház, tizenegy országos intézet, tizenhárom társkórház és 32 szakrendelő újul meg a következő években.

Tóvízi Attila úgy fogalmazott, sajtóhírekkel ellentétben a fejlesztési program "töretlenül halad előre", több kórház esetében ezekben a hónapokban a tervezési eljárások eredményeit is kihirdetik. "Idén egy új korszak kezdődött az EBP történetében; az orvosszakmai előkészítést követően most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítanak" - emelte ki Tóvizi Attila.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester szerint az utóbbi 25-30 év legnagyobb egészségügyi fejlesztése valósul meg az EBP keretében. Mint mondta, a kerületben lévő OOI-n kívül megújul a Szent János Kórház is, amelynek járóbeteg-részlege fokozatosan áttelepül a Kútvölgyi úti épületbe, és ez után kezdődhet meg a kórház átalakítása.

A kerületvezető elmondta, nemcsak állami keretből fejlődik a kerület egészségügyi ellátása, hanem a XII. kerületi önkormányzat is számos háziorvosi rendelőt újított fel, és a kerületben található, magánellátást nyújtó intézmények is rendre megújulnak, fejlődnek.

Pokorni Zoltán úgy fogalmazott, a kormány igyekszik az egészségügy fejlesztésére fókuszálni, azonban, hogy lesz-e kellő számban orvos, szakember, abban csak bízni lehet. Mint mondta, érződik a szakemberhiány, és a jobb munkafeltételek némileg mérséklik az elvándorlást, de meg nem állítják, ahhoz a bérek, a lakhatás és egyéb szolgáltatások terén is lépni kell.

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!