2020. november 28.,
szombat, Stefánia napja

Illegális bitcoin-bányára csapott le a rendőrség Niedermüller hivatalában

2020. október 16., péntek 14:40, frissítve: péntek 19:03

Az önkormányzat pénzén bányászhatott kriptovalutát Borka-Szász Tamás, a DK erzsébetvárosi képviselője. A gyanú szerint a digitális fizetőeszköz előállításához használt számítógépét a hivatal épületében működtethette, annak áramkörét használva. A Nemzeti Nyomozó Iroda lopás gyanújával nyomoz ismeretlen tettes ellen. Az ügy kirobbanását követően Borka-Szász Tamás lemondott mandátumáról és a Demokratikus Koalícióból is kilépett.

Rendőrök szállták meg az erzsébetvárosi önkormányzat épületét. Az ORFK tájékoztatása szerint lopás miatt vonultak ki. A HírTV azonban megtudta, hogy a hatóság emberei informatikai eszközöket foglaltak le, mégpedig Borka-Szász Tamás irodájából. Ugyanis kiderült kriptovaluta-bányászat történhetett a Niedermüller Péter hivatalában.

A művelet során a számítógépek rengeteg áramot fogyasztanak ez tűnhetett fel annak az embernek, aki feljelentést tett az ügyben.

Mivel a digitális fizetőeszközöket gyakran használják illegális kábítószerek, fegyverek, vagy tartalmak vásárlásához Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint Borka-Szász Tamás esetében felmerül a kérdés, hogy ő mire használta a bevételét.

Borka-Szász Tamás a rendőrségi akciót követően törölte Facebook.fiókját, és telefonját is hangpostára irányította. Nem csak a közösségi oldalairól távozott: bejelentette, hogy lemond a mandátumáról és a DK-s tagságáról is az ügy miatt.

Niedermüller Péter, a kerület DK-s polgármestere a nyomozásra hivatkozva nem akarta kommentálni az ügyet.

A polgármester később mégis nyilatkozott, igaz, csak saját közösségi oldalán fogalmazta meg, hogy

képviselőtársa elárulta.

Egyúttal megerősítette, hogy valóban áramlopás történt az önkormányzat épületében. Niedermüller Péter úgy fogalmazott:

párttársa baromságot csinált.

Erzsébetvárosban a baloldal korábban is lopott és most is lop

A baloldal ott folytatja Erzsébetvárosban, ahol 2010-ben abbahagyta. Emlékezetes, hogy a Hunvald-korszakban a nyomozó szervek elvitték a baloldali polgármestert és ugyancsak letartóztatták az akkori pénzügyi bizottság elnökét is, akit súlyos börtönbüntetésre ítéltek vagyonellenes bűncselekmények miatt.

A mai napon a baloldal pénzügyi bizottsági elnökét érte tetten a nyomozó hatóság. Hivatalosan lopás a gyanú tárgya, amelyet az önkormányzat hivatalos helyiségében folytatott a DK-s képviselő, de ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények is feltételezhetőek.

A gyanú fennáll, ezért kérdezzük, hogy tudott-e erről a kerület gyurcsányista vezetése, Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. Részesültek-e a lopásból származó haszonból ő és a Demokratikus Koalíció, finanszírozták-e a pártjukat a lopott pénzből? Felszólítjuk Oláh Lajost, a kerület DK-s országgyűlési képviselőjét, hogy nyilatkozzon arról, hogy az önkormányzati jobbkeze, a bűncselekményben feltételezhetően érintett Borka-Szász Tamás, juttatott-e számára a lopott haszonból, hiszen tudomásunk szerint rendszeresen tárgyalt a gyanúsítottal a lopás helyszínén.

Az erzsébetvárosiak sajnos ismét megtapasztalták, hogy a baloldal Erzsébetvárosba nem önkormányzatot vezetni, hanem lopni jár. Bízunk abban, hogy a hatóságok a bűncselekmény minden szálát és érintettjét felderítik és bíróság elé állítják.

VII. kerületi Fidesz