2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Belföld

Így szabadulnak meg a Tescónál a nemkívánatos dolgozóktól?

A Hír TV birtokába került elektronikus levelezés szerint összejátszik a Tesco egyik igazgatója az üzemorvosokat foglalkoztató kft.-vel, hogy egészségügyileg alkalmatlannak nyilvánítsanak a multinál dolgozó beteg embereket. Így automatikusan el tudják küldeni a nemkívánatos dolgozókat ahelyett, hogy másik munkakört ajánlanának nekik. Az áruházláncnál belső vizsgálat indult.

„A köldököm felett, egy 1 centivel alakult ki egy 1 centiméteres sérv” – 13 éve dolgozik a Tescónál Hernádi Zsolt. Nemrég derült ki, hogy sérve van, amivel az üzemorvosa szerint ugyan dolgozhat, de 10 kilónál nehezebbet nem emelhet. „Azért nem emelhetek, mert egy nagyobb terhelésnél kizáródhat, az izmon kívülre kerülhet és ez akár életveszélybe is sodorhat” – magyarázta a férfi a Hír TV-nek. Az orvosi jelentés miatt így a férfit tovább nem lehet árufeltöltésre beosztani.

Egy birtokunkba került belső levelezésben a Tesco egyik igazgatója ezért azt tanácsolja Hernádi Zsolt felettesének, hogy a multinál egyszer már bevált gyakorlat szerint járjon el: küldje újabb orvosi vizsgálatra. Az igazgató egy korábbi levélre hivatkozik, amiben az üzemorvost foglalkoztató cég okosítja ki a multi vezetőjét, milyen indokokkal lehet eltávolítani a beteg munkavállalót. A levélben a kft. pontosan leírja, mit kell a Tescónak a beutalóra írnia. Arról is írnak, hogy lehetőleg másodszorra is ugyanaz az orvosi vélemény szülessen, mert így a dolgozót rehabilitálni lehet. Ez pedig elég indok az elbocsájtásra. Az egészségügyi cég azt is megígérte a Tescónak, hogy a jövőben eleve alkalmatlannak nyilvánítják majd egészségügyi problémákkal küzdő dolgozókat. Így a Tescónak nem lesz több kínos ügye.

Hernádi Zsolt szerint azért akarják kirúgni, mert többször is felemelte a hangját a rossz körülmények és a bánásmód miatt. Ráadásul elmaradt túlórapénzét követeli. „Amikor megelégeltem, hogy évente több száz órát túlóráztattak és még terrorizálnak is, benyújtottam a munkáltató felé három évre visszamenőleg a túlóraigényemet, amelyet azóta is vitatnak és természetesen nem fizettek ki, úgyhogy úgy gondolom, hogy most a betegségem jó indok a munkáltatónak arra, hogy egy taigetoszi módszerrel megszabaduljon tőlem” – fogalmazott.

A dolgozókat védő egyik szakszervezet szerint nem egyedi, hogy a Tescónál ilyen módszerrel szabadulnak meg a nemkívánatos emberektől. „Szakszervezetünk találkozott már több esetben hasonló eljárással, aminek az lett a következménye, hogy alkalmatlanná nyilvánították a munkavállalót és megszűnt a munkaviszonya. Ez a modern kori rabszolgatartó társadalom, amikor az egészsége megromlik egy munkavállalónak, akkor így küldik el a vállalattól és nem ajánlanak neki fel új lehetőséget” – nyilatkozta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A férfi egyébként osztályvezetőként dolgozik a multinál, az árufeltöltést emberhiány miatt osztották rá. Az orvosi jelentés szerint azonban eredeti munkakörét a betegsége ellenére is el tudná látni. A Tesco írásban annyit közölt, egy munkavállaló náluk is panaszt tett, ezért már elrendelték a belső vizsgálatot a cégnél.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!