2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Sajtóklub 14:05

Belföld

Így próbálják kigazdálkodni a több milliárdos zárolást az egyetemek

Szénszünettel, kényszerszabadságolásokkal és elbocsátásokkal próbálják kigazdálkodni az egyetemek az intézményeket érintő több mint 7 milliárd forintos zárolást. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az egyetemi vezetők közösen keresik a megoldást.

A Debreceni Egyetem francia tanszékén is a zárolásokról beszéltek a hallgatók az anyanyelvi lektornak. December 22-e és január 6-a között itt a betegellátó létesítmények és kollégiumok kivételével valamennyi épület bezár.

Az intézmény az energiaköltségeket csökkentené az úgynevezett szénszünettel. Az egyetem vezetése a dolgozók egy részét pedig kényszerszabadságra küldi.

– Arra kérjük a hallgatókat, oktatókat, hogy lehetőleg erre az időszakra ne tervezzenek vizsgáztatást – fogalmazott Fábián István, az egyetem rektora, hozzátéve: engedélyezzük, hogy az utóvizsga időszakban is lehessen vizsgázni, erre korábban nem volt lehetőség.

A Pécsi Tudományegyetem 720 millió forinthoz nem jut hozzá a zárolás miatt. A gazdasági főigazgató arról számolt be, hogy emiatt részben az egyetem kockázati tartalékalapját fel kell számolniuk. Krutki Józsefné arról is beszámolt, hogy kisebb rekonstrukciós munkálatokat is leállítanak, vagy el sem indítanak, illetve átütemeznek. Mint fogalmazott: bizonyos terheket sajnos át fog vinni ez a döntés a következő esztendőre.

A tárca egyeztet a rektori konferenciával

A Magyar Nemzet információi szerint a gödöllői Szent István Egyetemen a létszámleépítés lehetőségét is vizsgálják. Az emberi erőforrás minisztérium egyeztet a rektori konferenciával. Balog Zoltán korábban reményét fejezte ki, hogy meg fognak tudni egyezni. Mint fogalmazott: az elsődleges szempont, hogy a hallgatók jogai ne sérüljenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem ad ki menekülteket Ukrajnának

Magyarország nem fogja kiadni Ukrajnának a hozzánk menekülteket. Mi nem vizsgáljuk, hogy az illető az ukránok szerint katonaköteles-e vagy sem. Az elemi humánum alapján nem engedjük, hogy a halálba küldjék őket – szögezte le az ATV megkeresésére Semjén Zsolt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!