2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Igen a vasárnapi zárva tartásra

Márciustól tilos a vásárlás vasárnaponként, a parlament kormánypárti többsége megszavazta a kereszténydemokrata törvényjavaslatot, amely szabályozza az üzletek nyitva tartását. A jogszabályra a baloldali ellenzék nemet mondott, a Jobbik politikusai és két fideszes képviselő, Bencsik János és Kovács Sándor pedig tartózkodott. Orbán Viktor, Kósa Lajos, Szijjártó Péter, Mesterházy Attila és Gyurcsány Ferenc nem vett részt a szavazáson.

A boltok vasárnapi zárva tartására 119 kormánypárti képviselő bólintott rá. Két fideszes politikus a jobbikosokkal együtt tartózkodott, a baloldali ellenzék egységesen elutasította a kereszténydemokrata indítványt. Az MSZP a munka törvénykönyvének módosításával megemelné a szombati béreket, hogy ellentételezze a bolti eladók kieső vasárnapi pótlékát. „Ma sem szociálisan, sem társadalmi szempontból nem áll készen a magyar munkavállalók legnagyobb része, hogy ez így legyen. Azt is elmondtuk, hogy ma nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megélhessenek” – mondta Lukács Zoltán szocialista képviselő.

A Gyurcsány-párt már korábban bejelentette, hogy a Vállalkozók Országos Szövetségéhez hasonlóan népszavazást kezdeményez. „A parlamentben pártpolitika van. A DK korábban is világossá tette, hogy nem támogatja a vasárnapi boltbezárást. Éppen ezért már kezdeményeztünk ebben az ügyben népszavazást. Ebben az ügyben van bennünk belátás. Tehát ha a VOSZ-nak olyan a kérdése, akkor mi nem akarunk feltétlenül a saját kérdésünkkel aláírást gyűjteni, és ebből nem akarunk versenyt csinálni” – mondta Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció alelnöke.

Az ötletgazda KDNP frakcióvezetője nem tart elbocsátásoktól, Harrach Péter szerint a kereskedelemben munkaerőhiány van. „Nem csökken a vásárlások mértéke, csak áthelyeződik. Azt is tudjuk, hogy szerda és szombat a legnagyobb forgalmú hely a különböző üzletekben. Tehát azok a riogatások, amelyek megjelentek ellenzéki pártoktól és az érdekelt cégektől azok valótlanok, és ahhoz tudnám hasonlítani, ami hajdanán a huszonhárommillió románról szólt. Tehát mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy a vasárnapi vásárlás a szükséges mértékig biztosított lesz” – szögezte le Harrach Péter.

Az Országgyűlés az üzletek hét közbeni és szombati nyitva tartását is korlátozta a törvényben. Többségüknek 22 órakor be kell zárnia, de kivételek azért akadnak. A 200 négyzetméternél kisebb, családi vállalkozásként működő boltok éjjel-nappal és vasárnap is nyitva lehetnek, ha a vevőket a tulajdonos vagy valamelyik családtagja szolgálja ki. A kereskedők két és fél hónap felkészülési időt kapnak, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény március 15-én lép hatályba. A nemzeti ünnep jövőre vasárnapra esik.

Megszavazták a dohányipari különadót

Megszavazta a parlament a dohányipar különadóját is. Az egyszeri egészségügyi hozzájárulást a vállalkozásoknak kell megfizetniük. Az adót sávosan vetik ki, az árbevétel arányában. A törvény jövő február elsején lép hatályba. A befolyó pénzt kizárólag egészségügyi célokra lehet fordítani. A képviselők egy módosító javaslattal arról is döntöttek, hogy a dohányboltok a jövőben rágógumit, mentolos cukorkát és vonaljegyeket is árusíthatnak, illetve a vásárlók mobiltelefonjuk egyenlegét is feltölthetik a trafikban. Bővebben >>>

Fizethetnek a képviselők is

A képviselők ingyenes autópálya-használatáról viszont nem tárgyal a parlament. Az országgyűlési törvény módosítása fideszes kezdeményezésre került le a napirendről. Az Országgyűlés tegnap döntött arról, hogy sürgős tárgyalásba veszi azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a képviselők a benzinkártya terhére vehettek volna autópálya-matricát. Balla György a Hír Televíziónak azt mondta: az országgyűlési törvény módosításának ötlete nem a Fidesztől származik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!