2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Belföld

Ifj. Lomnici Zoltán: Kétes jogalapja van a DK-s peresítésnek

Nem perelhetnek a DK-s polgármesterek, mert nincs jogalapjuk - mondta el Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász rámutatott: azok a kerületvezetők, akik nem kaptak támogatást, saját maguk idézték elő ezt a sérelmes helyzetet. Az MSZP és a Momentum közben élesen kritizálni kezdte a DK-t.

  • Ifj. Lomnici Zoltán: Kétes jogalapja van a DK-s peresítésnek

Pert indítanak a Gyurcsány-párt fővárosi polgármesterei, mert - állítják - Orbán politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását.

A párt ugyanakkor azzal már nem dicsekedett, hogy azért nem kapnak támogatást, mert egyszerűen nem mentek el az erről szóló egyeztetésre. Most mégis követelik a pénzt.

A támogatás jelentősen megosztotta az ellenzéki pártokat. A fővárosban öt DK-s polgármester által vezetett kerület, a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület, valamint a független Baranyi Krisztina által vezetett Ferencváros sem kapott támogatást.

Az MSZP és a Momentum élesen kritizálja a DK-t, szerintük ugyanis a pártérdek mentén, a lakosság érdekeit félretéve politizáltak a Gyurcsány-párti polgármesterek.

Kunhalmi Ágnes úgy fogalmazott: a pártos érdekek soha semmilyen rendszerben nem írhatják felül a választók érdekeit. Az MSZP társelnöke közösségi oldalán kifejtette: a rendszerellenzékiséget nem azzal kell bizonyítani, hogy az embereknek járó forrásokért nem tesznek meg minden a kormánnyal.

Kunhalmi Ágnes az Indexnek később úgy nyilatkozott: egy képviselőnek és egy polgármesternek akkor is el kell menni tárgyalni, ha országos szinten erkölcsileg, ideológiailag és politikailag szemben állnak a kormánnyal.

A Momentum elnöke közösségi oldalán üzent a DK-nak. Mint írta: egy kerületi polgármester elsődleges feladata a kerület lakosságának képviselte. Úgy tűnik, ma Budapest polgármesterei közül ezt sajnos nem mindenki gondolja így - fogalmazott Gelencsér Ferenc.

- A kormányrendelet pontosan rögzítette, hogy milyen elvárások vannak, elsősorban ugye a 10 ezer fő feletti önkormányzatokról beszélünk ebben a tárgykörben. Aki teljesítette az megkaphatta a támogatás, aki nem, az nem. Azt hiszem, ez egy tiszta helyzet

- reagált a DK perrel való fenyegetésére Ifjabb Lomnici Zoltán. A Századvég kuratóriumi tanácsadója a Napi Aktuálisban kifejtette: felmerül a gyanú, hogy egyes baloldali polgármesterek már a tárgyalásokat megelőzően úgy készültek a folyamatra, hogy nem fognak megegyezni. Most pedig cirkuszolnak és a kormányra mutogatnak.

Az alkotmányjogász szerint azok a polgármesterek, akik nem kaptak támogatást, saját maguk idézték elő ezt a sérelmes helyzetet, ezért ez nem jelenthet jogalapot igényeik peresítésénél.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Szijjártó Péter: a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz + videó

Az idei európai parlamenti (EP) választáson újra döntést kell hozni a háború vagy béke kérdésében, márpedig a béke színe a narancs, a béke neve Fidesz - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a Fidesz kampánynyitó rendezvényén.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!