2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Huszonkilenc képviselő havi járandóságát vonná meg Kövér László

Az országgyűlés dönt majd az ellenzéki képviselők megbüntetéséről, a házbizottság ülésén ugyanis nem született konszenzus. Korábban 29 ellenzéki képviselő egyhavi juttatásának megvonását javasolta Kövér László házelnök azért, mert decemberben magatartásukkal megzavarták az országgyűlés munkáját a munka törvénykönyve módosításának szavazásakor.

  • Huszonkilenc képviselő havi járandóságát vonná meg Kövér László

Kövér Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm, foglaljanak helyet...– Kövér László a képviselői széksorokból indította el december közepén azt az ülést, amelyen a Munka Törvénykönyvének módosításáról szavaztak a képviselők. A házelnök azért nem tudott felmenni az elnöki pulpitusra, mert MSZP-s, DK-s és párbeszédes képviselők elfoglalták az oda vezető lépcsőt. Később Latorcai János is a saját helyéről vezette az országgyűlés ülését.

Az ellenzék a túlóratörvény elfogadását próbálta megakadályozni, de ez nem sikerült: végül a parlament 130 igen, 52 nem szavazattal és 1 tartózkodással elfogadta a javaslatot

Az ellenzéki képviselők által tanúsított magatartás miatti büntetés témája volt. A Házbizottság csütörtökön tárgyalta volna ezt, de nem jutottak konszenzusra– mondta Vadai Ágnes, akit egyhavi tiszteletdíj megvonással büntetett Kövér László. A DK alelnöke azt mondta: A DK ezt a büntetést elfogadhatatlannak , törvénytelennek , mind céljában és tartalmában törvénytelennek tartja, éppen ezért valamennyi hazai és nemzetközi fórumon megfogjuk támadni a büntetést

DK-s politikuson kívül még 28-an kaptak egyhavi illetménymegvonás büntetést, összesen 45-50 millió forintot kellene befizetniük. A Jobbik szerint Kövér László az ellenzéki képviselőket akarja így megfélemlíteni.

Természetesen nem fogunk meghátrálni, az ellenzéki pártok - így a Jobbik is, mind a hazai, mind a nemzetközi fórumok elé fogja ezeket az ügyeket vinni, ahogy azt egyébként az első ÁSZ bírság ügyében már megtettük, ez strassbourgi bíróság előtt van. És teljesen bizonyos vagyok benne, hogy a magyar adófizető polgárokkal a Fidesz majd megfizetteti azt, amit törvénytelenül behajtott a Jobbikon– nyilatkozta Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője. A szocialisták szerint egy hatalommániás ember szánalmas vergődése a büntetések kiszabása.

Ha bárki azt hiszi a hatalom oldaláról, hogy egy ilyen büntetéssel eltántoríthat attól, ami a dolgunk, hogy négymillió ember életét megnyomorító törvény szó nélkül ez a ház nem fogadhat el, és majd a következő időszakban bármilyen, a magyar embereket megnyomorító és tönkretevő törvényhez itt szépen, csöndben asszisztálni fogunk, akkor azt szeretnénk üzenni, hogy rosszul látják ezt a helyzetet, ezzel csak olajat öntenek a tűzre– mondta Harangozó Tamás az MSZP

Az LMP szerint nem ők sértették meg az országgyűlés méltóságát, hanem a kormánypárti képviselők, akik elfogadták a törvénymódosítást és megsértették a magyar emberek méltóságát.

Tekintettel arra, hogy a házelnöknek a büntetése az sajnos most meg fog valósulni, ettől a házelnököt nem fogjuk tudni eltéríteni, ezért az LMP javasolja, hogy a most beszedett bírságokból egy szolidaritási alapot kell létrehozni, ne a házelnök döntse el, hogy a mi levont képviselői tiszteletdíjunkból mit fognak elkövetni, garázdálkodni, hanem a magyar embereknek, gyermekes családoknak a helyzetén próbáljunk meg ezzel segíteni – nyilatkozta Schmuck Erzséber az LMP országgyűlési képviselője. 

A Fidesz mindezekre úgy reagál,t, hogy a képviselőkre ugyanazok a törvények vonatkoznak, mint az emberekre.

Ha a képviselők az ülésteremben agresszívan, erőszakosan viselkednek, akkor annak nyilvánvalóan kell, hogy legyen következménye. Erre tett javaslatot a házelnök, a törvényekkel összhangban, és azt a javaslatot támogatta Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja– vélekedik Balla György, a Fidesz országgyűlési képviselője. 

Mivel a házbizottság ülésén nem született konszenzus a büntetés ügyében, ezért erről országgyűlés fog majd dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!