2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Hőség: 20 százalékkal több esetben riasztották a mentőket

Már délben 40 fokos hőség volt Szeged belvárosában, az elmúlt napokban 20 százalékkal több esetben kellett kivonulniuk a mentőknek a Dél-Alföldön a kánikula miatt. Az országban négy megye kivételével a legmagasabb fokú hőségriadót rendelték el, csütörtökön lesz a legmelegebb, 41 fok.

12 óra, Szeged belvárosa, a hőmérő 40 fokot mutat. Sokan az árnyékba húzódnak, mások a szökőkút vizével, vagy épp a párakapun áthaladva hűtik le magukat. A hőség miatt 20 százalékkal többször kellett a mentőknek kivonulniuk az elmúlt napokban.

„A szélsőséges meleg mindannyiunkra kellemetlen hatást fejt ki, viszont vannak veszélyeztetettebb korcsoportok, ilyenek az idősek és a gyerekek, valamint a krónikus betegek – közölte az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvos igazgatója. – Én szeretném mindenkinek felhívni a figyelmét arra, hogy csak a szükséges ideig tartózkodjék meleg környezetben, vonuljon vissza, és ha megteheti, minél kevesebb fizikai munkát végezzen” – tette hozzá Zentay Attila.

Hiába kellemes a víz, a strandolókat is veszélyezteti a hőség, főleg a napsugárzás. A tisztiorvosi szolgálat arra is figyelmeztet, hogy hőségben gyakoribbak a permetezéssel összefüggő mérgezések is, idén eddig 84, növényvédő szerrel történt mérgezési esetet jelentettek be, ebből 3 végződött halállal.

Gyümölcs- és húsfagyi

Az emberek mellett az állatokat is megviseli a hőség, a Szegedi Vadasparkban a meleget nehezen viselő majmok például gyümölcsfagyit, az oroszlánok húsfagyit kapnak. – Kifejezetten ragadozók számára készült, csirkehús, lóhús, minden ilyen finomság van benne – mondta Varga Kata állatgondozó.

Nagy sikere van a hűtött dinnyének is, mázsaszámra fogy. „Kapóra jött nekünk, hogy a NÉBIH lefoglalt most nagyon sok dinnyét a nem meghatározható eredetű dinnyék közül a piacokról, ezek kiválóak az állatok hűtésére, takarmányozására, hiszen ilyen melegben egy dinnye mindenkinek jólesik, nemcsak az állatoknak, hanem az embereknek is, és ezeket tudjuk felhasználni – fogalmazott Veprik Róbert igazgató.

A hőségriadó péntek éjfélig tart, szerdán már az egész országban piros riasztás lesz érvényben. A kánikulának a hétvégén egy hidegfront vet véget, de a hőmérséklet azután is 30 fok felett marad.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!