2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Napindító 04:00

Belföld

Horváth szabadságot, Puzsér sétálni, Karácsony levegőt venni akar

A jelenleginél szigorúbb szmogrendeletet szeretne megválasztása esetén a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje.

  • Horváth szabadságot, Puzsér sétálni, Karácsony levegőt venni akar

Karácsony Gergely pénteken a zuglói Bosnyák téren tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Budapest az egyik legrosszabb levegőjű nagyváros egész Európában, egyes légszennyezettségi mutatók rendszeresen az egészségügyi határérték felett vannak.

A légszennyezettség országos szinten is komoly probléma, az Európai Bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarországgal szemben, amiért az nem lép fel elég hatékonyan a légszennyezettség csökkentése érdekében.

Az ellenzéki politikus, Zugló polgármestere jelezte: a jelenlegi szmogriadó-rendelet nem ad elegendő jogosítványt a fővárosnak ahhoz, hogy amikor igazán kritikus a helyzet, fel tudjon lépni. Hozzátette, ki kell alakítani egy hosszú távú stratégiát, hogy Budapesten csökkenjen a szálló por mennyisége.

Megjegyezte: így látja a Levegő Munkacsoport és a Greenpeace is.

Mint mondta, szigorúbb szabályozásra lenne szükség, így kampánya második ígérete egy szigorúbb szmogriadó-rendelet. Emellett ki kell alakítani egy hosszú távú stratégiát, hogy Budapesten csökkenjen a szálló por koncentrációja - mondta, hozzátéve: szükségesnek tartja, hogy a szmogriadó riasztási fokozatánál visszatérjenek ahhoz a rendszerhez, hogy páros napokon a páros rendszámú, páratlan napokon a páratlan rendszámú járművek közlekedhessenek.

A szmog nagyon alattomos gyilkosa a város lakóinak, Magyarországon évente tízezernél is többen halnak meg a légszennyezettség magas szintje miatt - emelte ki.

Karácsony Gergely elmondta azt is, Zugló jelenleg egy nemzetközi légszennyezettség-mérő projektben vesz részt, ennek részeként az Országos Meteorológiai Szolgálat mobil mérőállomása két hétig a Bosnyák téren, két hétig egy másik helyszínen vizsgálja a levegőszennyezettséget.

A polgármester hozzátette: ezzel egyrészt megbízható adatokkal rendelkeznek majd a légszennyezettségről, de a kerület azt is vállalta, hogy olyan modelleket alakítanak ki, amelyek alapján a mérőállomás hiányában is pontosan tudják előre jelezni a zuglóiaknak a várható légszennyezettséget. Ehhez kapcsolódóan egy applikációt is készítenek majd.

Jelezte: a projektben az adatok alapján szigorúbb szmogriadó-rendeleteket javasolnak majd a fővárosban és a programban részt vevő más európai városok vezetőinek.

Az ellenzéki politikust kérdezték a Jobbikkal kapcsolatban is. Karácsony Gergely elmondta: előrelépésnek gondolja a párttal kapcsolatban, hogy láthatóan igyekszik megszabadulni a párt múltjából adódó negatív örökségektől, és következménye van például Szávay István tettének.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője azt követően mondott le mandátumáról decemberben, hogy nyilvánosságra került egy felvétel, amin a politikus arról beszélt, előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!