2023. 11. 28. Kedd Stefánia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Honvédelmi Minisztérium: nem adunk haditechnikát Ukrajnának

A külügyminisztérium mellett a honvédelmi tárca is cáfolta, hogy Magyarország haditechnikát adna át Ukrajnának. Egy oroszbarát internetes portál állításával ellentétben a magyar T–72-es tankok nem lépték át a határt, hanem egy nyírteleki bázison vannak.

Határozottan cáfolja a Honvédelmi és a Külügyminisztérium, hogy Magyarország fegyvereket szállított volna Ukrajnának. Egy szélsőséges, oroszbarát internetes portál írt arról, hogy a tárca egy ügynökségen keresztül páncélosokat szállít Ukrajnának. Az orosz külügyminisztérium a cikkre hivatkozva tiltakozott. A magyar külügyi tárca még gondolkodik azon, hogy tesznek-e bármilyen lépést a hamis információkat közlő portállal szemben. A cáfolatok ellenére az MSZP kezdeményezte, hogy a parlament nemzetbiztonsági és külügyi bizottságának jövő heti együttes ülésén hallgassák meg az ügyben a nemzetgazdasági, a honvédelmi és a belügyminisztert.

T–72-es harckocsik sorakoznak vasúti kocsikon Nyíregyházán. Az erről készült fotókat a magát Magyarországon az igazság hangjának tartó Hídfő.net internetes portál tette közzé a héten. Az eddig többé-kevésbé ismeretlen weboldal szerint egy szemfüles olvasójuk küldte be a képeket. A lap azt állítja, hogy a vasúti szerelvény augusztus 2-án Záhony felé tartott, ahol átlépte az ukrán határt. Szerintük ezzel Magyarország hozzájárul az ukrán hadműveletekhez.

A honvédelmi miniszter cáfolta, hogy Ukrajnának adtak volna el harckocsikat. Hende Csaba a Lánchíd Rádiónak azt mondta: a HM a kalocsai raktárbázisából két napon át szállított harcjárműveket és egyéb hadi eszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába, Nyírtelekre. Ezek a szállítmányok azonban nem lépték át az országhatárt, és nincsenek összefüggésben az ukrajnai eseményekkel.

„Döbbenten állok a minden alapot nélkülöző híresztelések előtt, amelyeknek (…), úgy látszik, még az orosz külügyminisztérium is felült. Mi a kalocsai inkurrenciaraktárunkat felszámoljuk, ez egy korábbi elhatározás, és átszállítjuk egy másik, országon belüli raktárba használhatatlan, illetve számunkra felesleges dolgainkat, közöttük tankokat is. Az, hogy ezt bárki összefüggésbe hozza az ukrajnai eseményekkel, egyenesen nevetséges” – fogalmazott Hende Csaba.

A Hídfő.net szerint azonban a harckocsik közvetett úton kerültek Ukrajnába. A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelő cége ugyanis egy korábbi pályázaton összesen nyolcvan T–72-est adott el egy cseh magánszemélyek tulajdonában lévő kft.-nek. A HM EI Zrt. sajtófőnöke szerint azonban két külön dologról van szó, amit az internetes orgánum összemosott.

„Ezek teljesen más páncélosok. Azok a páncélosok, amikről a Hídfő.net portál írt, azokról én nem tudok nyilatkozni. A HM EI Zrt. által értékesített páncélosok teljesen átlátható, törvényes eljárás keretében kerültek értékesítésre, ezek viszont hadrendből kivont eszközök, és a mai napig, ahogy említettem, a kalocsai bázison találhatók” – nyilatkozta Deák Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. sajtófőnöke.

Nem ez az első álhír

A magyar portál idehaza szinte észrevétlen cikkét azonban néhány nap alatt több oroszországi internetes lap is átvette, és pénteken az orosz külügyminisztérium is reagált rá, jogsértőnek nevezte a tankok Ukrajnába szállítását. Emiatt a magyar Külügyminisztérium is közleményt adott ki, amiben cáfolta a Hidfő.net információit.

„Magyarország nem szállít semmilyen haditechnikát Ukrajnába. Az említett szállítmányok nem lépték át az országhatárt és semmilyen közük nincs az ukrán eseményekhez. Egyébként nem ez az első álhír, ami megjelenik ezen az internetes portálon, mert többször is előfordult, hogy olyan hírek jelentek meg rajta, amiknek nem volt semmilyen valóságalapjuk” – emelte kis Nagy Anna, a Külügyminisztérium szóvivője.

Az oldal megbízhatósága eléggé kérdéses, feltehetőleg egy oroszbarát, szélsőséges szervezet áll mögötte. Facebookos indulásuk első bejegyzését, 2012. ősszel ugyanis cirill betűkkel írták, amit most már letöröltek az oldalról. Weblapjukon semmilyen elérhetőségük nincs, sem e-mail címet, sem telefonszámot nem tüntettek fel. Csak azt lehet tudni, hogy az oldalt az egyesült államokbeli Phoenix városban lévő szerverről üzemeltetik. A Hídfő.net azonban minden bizonnyal kapcsolatban van a Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezettel is, amelynek vezetőjét, Györkös Istvánt szélsőséges kijelentései miatt egyszer már a kilencvenes években le is tartóztatták, és vizsgálat indult a Nemzeti Arcvonal ellen akkor is, amikor 2010-ben állítólag fegyveres harcra készítették fel tagjaikat egy Győr környéki tanyán.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Varga Judit: Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek

Varga Judit: Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek

Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek, az ország szuverenitásának védelme kiemelt jelentőségű - mondta Varga Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője a szuverenitásvédelemmel összefüggő törvényjavaslatok együttes általános vitájában kedden az Országgyűlésben.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!