2022. 05. 20. Péntek Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Belföld

Homályba vész, miből származik Bajnai vagyona

Sem képviselői vagyonnyilatkozatában, sem záró vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel Bajnai Gordon, hogy miből él, és miből finanszírozta politikai tevékenységét. Az Együtt PM szerint a volt miniszterelnök minden törvényi kötelezettségének megfelelt. A parlament mentelmi bizottságának korábbi elnöke szerint viszont szabálytalanságot követett el, de csak erkölcsileg lehet elmarasztalni.

Bajnai Gordon tavaly a baloldal közös listájáról került be a parlamentbe. Már az országgyűlési választás után néhány nappal jelezte, hogy nem akar képviselőként dolgozni. „ Arra készültem, másfél évig, rendkívül sok áldozattal, erőfeszítéssel, személyes áldozattal is, hogy legyen kormányváltás Magyarországon. Ez nem sikerült, ebből le kell vonni a konzekvenciát, ezért hoztuk előre a tisztújítást. De ebből az is következik, hogy mivel én a kormányzásban éreztem jól magam, ebben a parlamenti szerepkörben olyan sok hozzáadott értékem nem lenne, az elmúlt másfél évben sem voltam a Parlamentben, mégis tudtam azokat képviselni, akik bennünk bíztak” – fogalmazott akkor Bajnai.

A parlament alakuló ülésén még részt vett és letette a képviselői esküt is, így a 2010-es vagyonnyilatkozata után egy újat kellett benyújtania. Ebből kiderült, hogy a BMW-je már nincs, de továbbra is megvan a 12. kerületi 271 négyzetméteres háza, a nemesnádudvari pincéje, a présházzal és az etyeki telke. Ugyanitt fele részt tulajdonosa egy másik, 3500 négyzetméteres ingatlannak, Tihanyban pedig egy üdülőteleknek. De van 55 millió forint megtakarítása is.

Bajnai azt viszont nem tüntette fel, hogy miből származik jövedelme, csak annyit írt, hogy saját tanácsadó cégének az ügyvezetője, fizetése nincs, de a cég eredményétől függően osztalékot vesz fel. A Magyar Hírlap úgy tudja, az Ebit Consulting Kft-nek 2011-ben hat, 2012-ben pedig már csaknem 26 millió forint nyeresége volt. Az Együtt alapítója bevallásában azt sem tüntette fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából, az Inverness GmbH-ból, amelynek 40 százalékos tulajdonosa, milyen jövedelemre tett szert.

A mentelmi bizottság volt elnöke szerint hasonló esetre még nem volt példa. Rubovszky György biztos abban, hogy a volt miniszterelnök szabálytalanságot követett el. De azt, hogy ennek milyen jogi következményei lehetnek, majd szakértőknek kell megvizsgálni. „Ha nem megfelelő a vagyonnyilatkozat, akkor ameddig nem adja be pontosan, addig nem kaphat tiszteletdíjat, de ez okafogyott, mert nem vett fel egy fillér tiszteletdíjat se. Erkölcsileg lehet elmarasztalni, de jogilag nagyon nehéz” – mondta a mentelmi bizottság volt elnöke.

Bajnai Gordon jelenleg egy nyugdíj megtakarításokkal foglalkozó francia cég ügyvezetőjeként dolgozik, az Együttben már csak az országos politikai tanácsnak az elnöke, de a februári tisztújításon nem indul újra. Vagyonnyilatkozata hiányosságairól sem ő, sem az Együtt jelenleg vezetője, Szigetvári Viktor nem akart nyilatkozni.

Tavaly novemberben az Együtt társelnöke, Juhász Péter is hiányos vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Akkor a dokumentumban azt állította, hogy nincs semmilyen, csak 6 millió forint adóssága. Később derült ki, hogy több cégben is érdekelt és 3 kisharsányi ingatlana is van, így háromszor módosította a bevallását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!