2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Belföld

Homályba vész, miből származik Bajnai vagyona

Sem képviselői vagyonnyilatkozatában, sem záró vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel Bajnai Gordon, hogy miből él, és miből finanszírozta politikai tevékenységét. Az Együtt PM szerint a volt miniszterelnök minden törvényi kötelezettségének megfelelt. A parlament mentelmi bizottságának korábbi elnöke szerint viszont szabálytalanságot követett el, de csak erkölcsileg lehet elmarasztalni.

Bajnai Gordon tavaly a baloldal közös listájáról került be a parlamentbe. Már az országgyűlési választás után néhány nappal jelezte, hogy nem akar képviselőként dolgozni. „ Arra készültem, másfél évig, rendkívül sok áldozattal, erőfeszítéssel, személyes áldozattal is, hogy legyen kormányváltás Magyarországon. Ez nem sikerült, ebből le kell vonni a konzekvenciát, ezért hoztuk előre a tisztújítást. De ebből az is következik, hogy mivel én a kormányzásban éreztem jól magam, ebben a parlamenti szerepkörben olyan sok hozzáadott értékem nem lenne, az elmúlt másfél évben sem voltam a Parlamentben, mégis tudtam azokat képviselni, akik bennünk bíztak” – fogalmazott akkor Bajnai.

A parlament alakuló ülésén még részt vett és letette a képviselői esküt is, így a 2010-es vagyonnyilatkozata után egy újat kellett benyújtania. Ebből kiderült, hogy a BMW-je már nincs, de továbbra is megvan a 12. kerületi 271 négyzetméteres háza, a nemesnádudvari pincéje, a présházzal és az etyeki telke. Ugyanitt fele részt tulajdonosa egy másik, 3500 négyzetméteres ingatlannak, Tihanyban pedig egy üdülőteleknek. De van 55 millió forint megtakarítása is.

Bajnai azt viszont nem tüntette fel, hogy miből származik jövedelme, csak annyit írt, hogy saját tanácsadó cégének az ügyvezetője, fizetése nincs, de a cég eredményétől függően osztalékot vesz fel. A Magyar Hírlap úgy tudja, az Ebit Consulting Kft-nek 2011-ben hat, 2012-ben pedig már csaknem 26 millió forint nyeresége volt. Az Együtt alapítója bevallásában azt sem tüntette fel, hogy bécsi székhelyű vállalkozásából, az Inverness GmbH-ból, amelynek 40 százalékos tulajdonosa, milyen jövedelemre tett szert.

A mentelmi bizottság volt elnöke szerint hasonló esetre még nem volt példa. Rubovszky György biztos abban, hogy a volt miniszterelnök szabálytalanságot követett el. De azt, hogy ennek milyen jogi következményei lehetnek, majd szakértőknek kell megvizsgálni. „Ha nem megfelelő a vagyonnyilatkozat, akkor ameddig nem adja be pontosan, addig nem kaphat tiszteletdíjat, de ez okafogyott, mert nem vett fel egy fillér tiszteletdíjat se. Erkölcsileg lehet elmarasztalni, de jogilag nagyon nehéz” – mondta a mentelmi bizottság volt elnöke.

Bajnai Gordon jelenleg egy nyugdíj megtakarításokkal foglalkozó francia cég ügyvezetőjeként dolgozik, az Együttben már csak az országos politikai tanácsnak az elnöke, de a februári tisztújításon nem indul újra. Vagyonnyilatkozata hiányosságairól sem ő, sem az Együtt jelenleg vezetője, Szigetvári Viktor nem akart nyilatkozni.

Tavaly novemberben az Együtt társelnöke, Juhász Péter is hiányos vagyonnyilatkozatot nyújtott be. Akkor a dokumentumban azt állította, hogy nincs semmilyen, csak 6 millió forint adóssága. Később derült ki, hogy több cégben is érdekelt és 3 kisharsányi ingatlana is van, így háromszor módosította a bevallását.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Orbán Viktor: Június 9-én európai választás, nyerjük meg ezt is! + videó

Húsz éve minden európai választást megnyertünk. Mi vagyunk Magyarország és Európa legsikeresebb politikai közössége. Nem tűzhetünk ki kisebb célt, azt javaslom, nyerjük meg ezt is – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök abban a videóban, amelyet a közösségi oldalára töltött fel, és amely egy részlet a kormánypártok pénteki európai parlamenti kampánynyitóján elhangzott beszédből.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!