2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Hollik István: Az Európai Bizottság újabb beismerő vallomást tett

Hír TV

2019. február 28., csütörtök 18:43, frissítve: csütörtök 22:41

Elismerte az Európai Bizottság, hogy létezik, és továbbra is az unió asztalán van a kvótarendszer-tervezet. Azt azonban tagadta a testület szóvivője, hogy kötelező alapon osztanák szét az országok között a menekülteket. A magyar kormányszóvivő szerint a Bizottság állásfoglalása újabb beismerő vallomással ér fel.

Az elmúlt években több szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam közel-keleti meggyengülése miatt a terroristák kihasználják a migrációs hullámot, és beszivárognak Európába. A kontinensen elkövetett merényletek bebizonyították, hogy a bevándorlás és az erőszak kéz a kézben jár. 2015 óta csaknem 350-en vesztették életüket dzsihadisták által végrehajtott terrorakciókban.

Televíziónk munkatársa azt kérdezte az EB szóvivőjétől, mit tesz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a biztonság megerősítése érdekében, és mi az unió álláspontja a kvótarendszert illetően. „A magyar kormány azzal kampányol, hogy a közösség kötelező szétosztási mechanizmust erőltet, ez nem igaz. Álláspontunk szerint azoknak a bevándorlóknak, akik az unión kívüli országokból érkeznek, indokolt esetben menedéket kell biztosítani. A segítségnyújtást a tagállamok önkéntességi alapon vállalhatják. Vagyis a betelepítések nem kötelező, hanem önkéntes alapúak” – közölte Natasha Bertaud, a testület szóvivője.

Bár a Bizottság rendszeresen tagadja, most ismét elismerte, hogy a szétosztási mechanizmus ötlete létezik, sőt, az továbbra is Brüsszel asztalán van. A magyar kormányszóvivő szerint az Európai Unió újabb beismerő vallomást tett. „Az állásfoglalásban az is világosan szerepel, hogy az Európai Bizottság továbbra is biztosítani akarja a migrációs lehetőségeket, többek között gazdasági indokokra hivatkozva. A mi véleményünk szerint olyan tervek ezek, amelyek egy irányba mutatnak: ösztönöznék a további bevándorlást Európába” – emelte ki Hollik István.

Korábban több uniós vezető is azzal fenyegetőzött, hogy megbüntetik azokat az országokat, amelyek nem akarnak befogadni menekülteket. Az Európai Unió azért nem tudta eddig bevezetni a kvótarendszert, mert hazánk mellett más államok is tiltakoznak az áttelepítések ellen.