2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Belföld

Hollik István: Az Európai Bizottság újabb beismerő vallomást tett

Elismerte az Európai Bizottság, hogy létezik, és továbbra is az unió asztalán van a kvótarendszer-tervezet. Azt azonban tagadta a testület szóvivője, hogy kötelező alapon osztanák szét az országok között a menekülteket. A magyar kormányszóvivő szerint a Bizottság állásfoglalása újabb beismerő vallomással ér fel.

  • Hollik István: Az Európai Bizottság újabb beismerő vallomást tett

Az elmúlt években több szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Iszlám Állam közel-keleti meggyengülése miatt a terroristák kihasználják a migrációs hullámot, és beszivárognak Európába. A kontinensen elkövetett merényletek bebizonyították, hogy a bevándorlás és az erőszak kéz a kézben jár. 2015 óta csaknem 350-en vesztették életüket dzsihadisták által végrehajtott terrorakciókban.

Televíziónk munkatársa azt kérdezte az EB szóvivőjétől, mit tesz az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség a biztonság megerősítése érdekében, és mi az unió álláspontja a kvótarendszert illetően. „A magyar kormány azzal kampányol, hogy a közösség kötelező szétosztási mechanizmust erőltet, ez nem igaz. Álláspontunk szerint azoknak a bevándorlóknak, akik az unión kívüli országokból érkeznek, indokolt esetben menedéket kell biztosítani. A segítségnyújtást a tagállamok önkéntességi alapon vállalhatják. Vagyis a betelepítések nem kötelező, hanem önkéntes alapúak” – közölte Natasha Bertaud, a testület szóvivője.

Bár a Bizottság rendszeresen tagadja, most ismét elismerte, hogy a szétosztási mechanizmus ötlete létezik, sőt, az továbbra is Brüsszel asztalán van. A magyar kormányszóvivő szerint az Európai Unió újabb beismerő vallomást tett. „Az állásfoglalásban az is világosan szerepel, hogy az Európai Bizottság továbbra is biztosítani akarja a migrációs lehetőségeket, többek között gazdasági indokokra hivatkozva. A mi véleményünk szerint olyan tervek ezek, amelyek egy irányba mutatnak: ösztönöznék a további bevándorlást Európába” – emelte ki Hollik István.

Korábban több uniós vezető is azzal fenyegetőzött, hogy megbüntetik azokat az országokat, amelyek nem akarnak befogadni menekülteket. Az Európai Unió azért nem tudta eddig bevezetni a kvótarendszert, mert hazánk mellett más államok is tiltakoznak az áttelepítések ellen.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Az ország- és vármegyebérlet vagy a biciklisávok segítenek inkább megszüntetni a dugókat?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!